sreda, 3. jun 1998.

STUDENTI BU I JUCE PROTESTOVALI

Propao pokusaj “isterivanja djavola"

Samo je Filozofski fakultet cvrst u stavu da strajkuje dok se ostali fakulteti kolebaju

Beograd. - Policija je juce intervenisala kada je grupa studenata, nakon protesta na Platou kod Filozofskog fakulteta, probala da se probije do Republicke vlade i odatle “istera djavole". Kako nisu uspeli da tu dodju direktno sa Platoa zbog policijskog kordona, stotinak njih se okupilo u parku kod kafane “Manjez", gde se ubrzo pojavila i policija.

Iz nekoliko dzipova iz kojih su istrcali policajci i poceli da teraju studente, pripadnici interventne jedinice u maskirnim uniformama krenuli su da batinaju svakog na koga su naisli, nakon cega su se studenti razbezali u pravcu Ulice srpskih vladara.

Pre ove tuce, jedna grupa studenata uspela je da zaobidje kordon policije u Knez Mihailovoj i napravi (jednokilometarsku) setnju do ulaska u Ulicu Narodnog fronta. Medjutim, tu ih je sacekao drugi kordon i sprecio ih da se spuste do Republicke vlade. Ipak, ovo je bila najduza setnja koju su studenti od pocetka protestnih okupljanja uspeli da naprave.

Snimatelju TV Studio B Milosu Petrovicu pripadnici Inrterventne brigade SUP Beograda oduzeli su video kasetu sa celokupnim snimljenim materijalom sa jucerasnjeg protesta. Kaseta mu je oduzeta u trenutku dok je snimao privodjenje jednog dugokosog mladica u “maricu" nakon intervencije policije u parku kod “Manjeza".

Jucerasnji protestni skup na Platou velikim delom je bio posvecen pobedi koalicije Mila Djukanovica u Crnoj Gori. Ili, kako su rekli studenti, Crna Gora je izabrala put slobode.

Medjutim, uz ovo dobro saopstenje, navedena je i losa vest jer za sada, kako je receno, samo je Filozofski fakultet cvrst u stavu da strajkuje dok se ostali fakulteti kolebaju. Novim odlukama drugi fakulteti jos mu se nisu pridruzili iako su najavljivali da ce, nakon sedmodnevnog strajka u koji su stupili, obavestiti javnost o svojim daljim koracima.

Studentima su na Platou govorili su ugledni profesori. Studenti planiraju da danas dodju do Belog dvora i zatraze od predsednika Slobodana Milosevica da povuce sporni Zakon o univerzitetu.

N. Todorovic
D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /