sreda, 3. jun 1998.

BLAGOTA MITRIC, PREDSEDNIK USTAVNOG SUDA CRNE GORE,O INICIJATIVI SAVEZNE VLADE ZA USAGLASAVANJE USTAVA

Ideja unitarne drzave

Inicijativu Savezne vlade za ocenu saglasnosti vise odredbi Ustava Crne Gore sa Ustavom Jugoslavije, Blagota Mitric, predsednik Ustavnog suda Crne Gore ocenjuje kao politicku, a ne pravnu.

Sudija Mitric podseca da je osnovni princip garantovan saveznim Ustavom - ravnopravnost republika i gradjana. Taj princip je, po njegovim recima, “grubo krsen svih ovih godina od svih onih kojima su puna usta pravne drzave i ustavnih prava, pocev od poslanika do svih drugih drzavnih funkcionera". Taj princip je krsen na taj nacin sto Srbija i Crna Gora nisu bile ravnopravne najpre po svojim ustavima, naglasava predsednik Ustavnog suda Crne Gore.

- U clanu 2, stav 1, Ustava Crne Gore kaze se da je Crna Gora suverena u pitanjima koje nije prenela u nadleznost Jugoslavije. U zahtevu za usaglasavanje ovog clana sa saveznim Ustavom u pitanju je iskljucivo politicki motiv, jer pravni ne moze nikako biti zato sto Crna Gora ovo svoje pravo crpi iz saveznog Ustava: clan 6, stav 2, koji glasi: “Republika clanica je suverena u pitanjima koja nisu ovim ustavom utvrdjena kao nadleznost savezne drzave". Ni u jednom clanu Ustava Crne Gore nema preuzimanja ingerencija savezne drzave, objasnjava Mitric.

O delu inicijative Savezne vlade za usaglasavanje Ustava koji govori o pravima gradjana pred sudovima, Mitric takodje ocenjuje da je u osnovi politicki motiv jer se trazi preispitivanje institucije drzavnog tuzioca. “Nisu mi jasni pravni razlozi zbog kojih moze biti sporno tuzilastvo Crne Gore", istice ovaj sudija.Tuzilastvo je regulisano clanovima 100. do 107. Ustava Crne Gore i drzavni tuzilac je prakticno advokat Crne Gore.

Blagotra Miric je uveren da je ideja ove inicijative da se oduzme od nadleznosti Crne Gore za povecanje nadleznosti savezne drzave i dovede do njene unitarizacije.

Komentarisuci pitanje da su svojevremeno sa stanovista najviseg pravnog akta SRJ bili sporni spoljni poslovi Crne Gore, Mitric podseca da te odredbe nisu dotaknute inicijativom Savezne vlade. Po njegovom misljenju, norme koje regulisu nadleznost republike u spoljnoj politici jesu sporne i jesu odredbe koje unose konfederalni element u uredjenje savezne drzave.

Zahtev novog saveznog premijera Momira Bulatovica, za stvaranjem jedinstvene policije na saveznom nivou, sudija Ustavnog suda Crne Gore smatra neodrzivim. Prema njegovom objasnjenju, savezna drzava jeste nadlezna za odbranu i bezbednost zemlje. Medjutim, ona je nadlezna za spoljnu bezbednost, a republike za unutrasnju. Ako republike nemaju nadleznosti u tom delu, dakle za policiju, odnosno javnu i drzavnu bezbednost onda one gube drzavnost, naglasava Mitric.

Na pitanje sta se moze dogoditi ukoliko savezni Ustavni sud ponisti sporne odredbe crnogorskog Ustava, Mitric odgovara: “O tom, potom. Odluke saveznog Ustavnog suda se moraju postovati. Ali, to je vec pitanje za politicare."

V. Vujic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /