sreda, 3. jun 1998.

MIODRAG VUKOVIC, POTPREDSEDNIK VLADE CRNE GORE

Ili nova vlada, ili kraj Jugoslavije

Za Crnu Goru je predsednik SRJ jedina legalna drzavna institucija, a Savezna skupstina i vlada su nelegalni

Inicijativu Savezne vlade za usaglasavanje crnogorskog sa saveznim ustavom Miodrag Vukovic, potpredsednik Vlade Crne Gore smatra za nistavnu jer je doneta od nelegalnih organa. U izjavi za “Nasu Borbu" Vukovic istice:

- Savezna vlada ne postoji. Ako je Momir Bulatovic pokrenuo takvu inicijativu kao gradjanin, onda je to drugo pitanje. Za Crnu Goru u ovom trenutku postoji samo jedna legitimna drzavna institucija a to je predsednik savezne drzave - Slobodan Milosevic, jer je biran na ustavan nacin. Drugo je pitanje sto je gospodin Milosevic svojim prakticnim ponasanjem prekoracio ustavna ovlascenja. Najpre sto je suspendovao ustavna ovlascenja drugih saveznih oragana u funkciji formalnog oblikovanja jedne apsolutne vlasti na saveznom nivou. Vec godinu i po dana on je sve stavio u svoju funkciju: Skupstinu, vladu, pravosudni sistem. Nema institucija na celu savezne drzave koja funkcionise prema svojim ustavnim nadleznostima. Zato je nas Ustav iz 1992. godine semanticki - nominalni, mrtvo slovo na papiru.

Imajuci sve te cinjenice u vidu za Republiku Crnu Goru danas postoji kao legalan samo predsednik savezne drzave, a sve ostalo je prazan prostor. Nelegalne su Savezna vlada i Skupstina. Od nelegalnih organa sve odluke su nistavne. Ne postujemo nijednu odluku takve vlade niti postujemo odluke saveznog parlamenta u kojem sede sest obicnih gradjana.

Inicijativa zato ne proizvodi nikakve pravne posledice po Crnu Goru. Posto ce Savezni sud ovu inicijativu sigurno uzeti u razmatranje i to po hitnom postupku zelim da kazem da se radi o sledecem: Momir Bulatovic je definitivno otvorio karte zbog cega postoji u Crnoj Gori - to je pokusaj Milosevica da pokori politicku volju Crne Gore.

Vukovic ocenjuje da politicka kriza u Crnoj Gori pocinje onog trenutka kada je crnogorska vlast odbila predlog da se predsednik drzave odnosno Slobodan Milosevic bira na neposrednim izborima. Od tog trenutka on pokusava da ostvari politicku snagu i u ovoj Republici. Crna Gora ne da drzavu, kaze Vukovic.

Potpredsednik crnogorske vlade istice da je na poslednjim parlamentarnim izborima zatvorena provera legitimiteta drzavnih institucija u Crnoj Gori: predsednika, skupstine i vlade. To se moze promeniti samo izborima za cetiri godine, a drugacije samo drzavnim udarom.

Milosevic tu volju mora postovati, od njega cemo traziti da primi nasu delegaciju u Vecu republika koja ce odmah traziti izbor Savezne vlade, jer Savezne vlade nema. Izbor nove Savezne vlade cemo traziti tako sto ce predsednik vlade biti iz Crne Gore iza koga stoji volja vecine ili ce ustavna kriza doci do kraja. Ona kao negativnu posledicu ima - nestanak Jugoslavije. Grobar toga bice gospodin Milosevic i citava ekipa u saveznoj vlasti koji simuliraju saveznu vlast a rade na rusenju ustavnog poretka i stvaranju unitarne Jugoslavije. Ako nastave da se svadjaju sa drugom Jugoslavijom mi necemo biti krivi. Za ljubav je potrebno dvoje, a za svadju jedno, naglasava Miodrag Vukovic.

V. Vujic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /