sreda, 3. jun 1998.

TRECI CRKVENO-NARODNI SABOR U BEOGRADU 11. I 12. JUNA

Rrasprava o resavanju problema Kosmeta

Po peti put sma sa vladikom Artemijem zatrazio prijem kod predsednika Srbije ali vec 15 dana nismo dobili odgovor, rekao je Trajkovic

Beograd, Beta. - U Beogradu ce 11. i 12. juna biti odrzan treci crkveno-narodni sabor, na kojem ce predstavnici stranaka, udruzenja i Srpske pravoslavne crkve raspravljati o resavanju problema na Kosovu i Metohiji, najavili su vladika rasko-prizrenski Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momcilo Trajkovic.

Trajkovic je na konferenciji za novinare izrazio ocekivanje da ce ucesnici Sabora ohrabriti Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji, ali je ocenio da vlast “nece obracati paznju" na rezultate i zakljucke tog skupa. On je najavio da ce na skupu ucestvovati predstavnici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove demokratije, Saborne narodne stranke, Demokratskog centra, kao i predstavnici Srba sa Kosova. Na skupu ce, takodje, ucestvovati predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih nacionalnih institucija. Trajkovic je rekao da je sa vladikom Artemijem po peti put zatrazio prijem kod predsednika Srbije Milana Milutinovica, ali da vec 15 dana nisu dobili odgovor. Momcilo Trajkovic je rekao da su i srpska i albanska strana “neiskreno i pod pritiscima" pristupile pregovorima o Kosovu i Metohiji i dodao da je na Kosovu u toku potpisivanje peticije za ukljucenje predstavnika kosovskih Srba u pregovore sa delegacijom Albanaca.

On je rekao da je 18 Srba sa Kosova i Metohije oteto i da njihove porodice ne znaju da li su zivi ni gde se nalaze. Trajkovic je dodao da je jedan broj Srba iz 42 sela u decanskoj i djakovickoj opstini izbegao i da se nalazi u okolini manastira Visoki Decani, gde im pomaze staresinstvo tog manastira.

Prezir i ponizenje

Vladika Artemije je rekao da SPC zali sto se predsednici Jugoslavije i Srbije Slobodan Milosevic i Milan Milutinovic nisu odazvali pozivu patrijarha Pavla i Sabora SPC na razgovor sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem i predsednikom Skupstine Crne Gore Svetozarom Marovicem. “Oni ne samo sto nisu dosli, vec nisu ni odgovorili na nas poziv, sto govori da oni pitanje Kosova i Metohije tretiraju kao privatnu stvar, kao pitanje svojih stranaka. SPC je dozivela prezir i ponizenje", rekao je vladika Artemije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /