cetvrtak, 4. jun 1998.

SAVET NATO ODLOZIO DONOSENJE ODLUKE O SLANJU TRUPA U ALBANIJU

Zabrinutost zbog Kosova, sumnja u etnicko ciscenje

Odlucni smo da Kosovo ne postane druga Bosna, izjavio je nakon zasedanja Saveta NATO jedan od zvanicnika. Ministar inostranih poslova Albanije Paskal Milo optuzuje SRJ da vodi genocidan rat protiv Albanaca na Kosovu

Brisel, FoNet. - NATO je juce u u Briselu odlozio donosenje odluke o slanju u Albaniju trupa za sprecavanje sirenja sukoba na Kosovu, javlja Rojters. Na sastanku stalnih ambasadora 16 zemalja clanica u briselskom sedistu NATO odluceno je da se najpre pomno razmotre sve vojne opcije. "Svi smo se slozili da ne mozemo krenuti dalje dok ne budemo dobili cvrst i dobro osmisljen vojni savet. Ta vrsta posla ne moze se obaviti za nekoliko minuta ili sati. To zahteva nekoliko dana. Obavicemo taj posao sto je brze moguce, ali kvalitet krajnjeg proizvoda je jednako vazan kao i brzina njegove izrade. NATO je ozbiljna organizacija. Mi ne mozemo raditi ono za sta nemamo garancije da ce biti efikasno", izjavio je, nakon zasedanja, jedan neimenovani zvanicnik NATO. Isti funkcioner rekao je da NATO ne ceka skrstenih ruku da se kriza na Kosovu otme kontroli. "Raspolozenje ambasadora je da mi ne mozemo i necemo iskljuciti nijednu mogucnost u ovoj fazi. Mi smo odlucni da sprecimo da Kosovo postane druga Bosna i postoji povecana svest da se tamosnja situacija, tokom poslednjih par dana, ozbiljno pogorsala", naglasio je on.

NATO je krajnje zabrinut zbog raspirivanja borbi na Kosovu, sa sve vise izvestaja o civilnim zrtvama, izjavio je juce funkcioner zapadne vojne alijanse. Kako javlja AFP, isti funkcioner je, medjutim, odbacio optuzbe iz Albanije da srpske snage bezbednosti na Kosovu sprovode kampanju etnickog ciscenja.

"Mi vise ne mozemo da govorimo o pocetnom konfliktu na Kosovu, vec o ratu", izjavio je ministar spoljnih poslova Albanije Paskal Milo u televizijskom intervjuu koji je emitovan u utorak uvece. "Situacija stvorena na Kosovu zahteva hitnu intervenciju da bi se tamo sprecio genocid koji je sada izrazen u svoj svojoj snazi", rekao je on.

HAVIJER SOLANA

Sva resenja otvorena

Brisel, Beta. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izrazio je juce veliku zabrinutost zbog pogorsavanja stanja na Kosovu i naglasio da su “sva resenja otvorena" kada je rec o mogucoj akciji NATO, u cilju sprecavanja daljeg zaostravanja nasilja na tom podrucju. Generalni sekretar NATO je rekao da su atlantski saveznici “vrlo zabrinuti", “jer vesti koje stizu sa Kosova nisu dobre". “Drzimo otvorene sve opcije. Vrlo pomno pratimo razvoj dogadjaja", objasnio je on. Nadam se da ce doci do napretka do petka, kada se sastaju Milosevicevi i Rugovini predstavnici. Ako to ne bude slucaj, bojim se da se situacija moze jos vise zaostriti", rekao je Solana.

Otvarajuci Evroatlantski centar za pomoc u otklanjanju posledica nesreca i katastrofa, u Briselu, Solana je novinarima naznacio da NATO nastoji da “spreci pogorsavanje krize" i njeno pretvaranje u rat na podrucju Kosova. On je dodao da je to sasvim razlicito od stanja u Bosni 1991-1992. kada je “NATO uzvratio na tamosnje dogadjaje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /