cetvrtak, 4. jun 1998.

EKSKLUZIVNO: OTVORENO PISMO SUDIJE VRHOVNOG SUDA SRBIJE DR ZORANA IVOSEVICA REPUBLICKOM MINISTRU PRAVDE DRAGOLJUBU JANKOVICU

Sudijama nisu potrebni staraoci

Vi se ovoj zemlji samo udvarate pricom da u njoj postoji potpuno nezavisno sudstvo. Demantuje Vas Lex specialis, koji je stavio van snage brojne presude u izbornim sporovima 1996. godine, u cijem donosenju ste i Vi imali zapazenu ulogu. Da su sudovi koji su doneli ove presude bili nezavisni, ne bi se desilo da zakonodavni organ, na insistiranje sveta, ispravlja njihovu sramotu

“Gospodine ministre pravde, u listu “Dnevni telegraf" od 29. maja 1998. godine procitao sam sta ste izjavili prilikom polaganja zakletve novoizabranih sudija. To me je i podstaklo da Vam uputim ovo otvoreno pismo.

Drustvo sudija Srbije je udruzenje gradjana, kao i Jugoslovenska levica, cijis te clan Glavnog odbora. Svakom udruzenju Ustav Srbije, u clanu 44. stav 1, jamci slobodu delovanja bez icijeg odobrenja. Stoga ne vidim kako biste clanvoe Drustva sudija Srbije naterali da za svoja javna istupanja traze odobrenje predsednika suda. Tako nesto ne mozete nametati ni sudijama koji nisu clanovi Drustva, jer Ustav Srbije, u clanu 45, jamci slobodu izrazavanja misljenja - svima. Ako mislite da je to moguce uciniti zakonom, moram Vas podsetiti da zakonodavac ne moze uzakoniti sve sto hoce, vec samo ono sto Ustav dopusta.

Prema recima lidera Vaseg udruzenja, “Jugoslovenska levica, pre svega, treba da bude deo jednog velikog evropskog i svetskog procesa transformacije drustva". Ako to treba da bude Vase udruzenje (i to pre svega), zasto ne bi moglo da bude i Drustvo sudija Srbije (posle svega sto mu se desilo), posto oba udruzenja zasnivaju slobodu svog delovanja na istoj odredbi clana 44. Ustava Srbije. Zato je Vasa kritika spremnosti Drustva sudija Srbije da uspostavi veze sa slicnim udruzenjima u svetu, neprincipijelna, arogantna i, sto je najtuznije, povrsna.

Drustvo sudija Srbije je vec uspostavilo kontakte sa kolegama iz Italije, Fracuske, Kanade, Australije i Sjedinjenih Americkih Drzava. Sa clanovima Americkog udruzenja pravnika vec je imalo dva susreta u organizaciji Udruzenja pravnika Jugoslavije. Na nedavnom savetovanju u Beogradu clan Americkog udruzenja Dzordz Marovic, sudija Saveznog suda, govorio je o americkim iskustvima i problemima u vezi sa sudskom nezavisnoscu, izborom sudija, finansiranjem sudstva i sudskom etikom. Gospodin Marovic je Amerikanac srpskog porekla i nismo ga doziveli kao neprijatelja, vec kao prijatelja Srbije i Jugoslavije. Tako smo doziveli i ostale ucesnike savetovanja. Verujem da bi i Vi takve utiske stekli da ste, kao jedan od programom predvidjenih panelista, ucestvovali u radu savetovanja.

Kad smo vec kod stranaca, treba li da Vas podsetim da i Vi imate svog americkog prijatelja, koji je, doduse, italijanskog porekla. I lepog imena: Djovani di Stefano. Sticajem okolnosti protiv njega je u sudu, ciji ste bili predsednik vodjen krivicnipostupak u kome je doneta oslobadjajuca presuda. To, naravno, nije, samo po sebi, neobicno. Ali, jeste neobicno sto ste, ubrzo posle toga, bili gost na njegovoj svadbi u Italiji u pratnji sudije koji je doneo oslobadjajucu presudu. Moram reci da Vas gest nije u skladu sa Kodeksom sudijske etike Drustva sudija Srbije, koji, u kanonu 6, predvidja: “Sudija treba da se uzdrzava od svakog postupka koji je nedolican ili ostavlja takav utisak, kao i od postupaka koji izazivaju podozrenje, podsticu sumnju, slabe pouzdanje ili na drugi nacin narusavaju poverenje u sud i njegovu objektivnost".

Gospodine ministre, sudija pokazuje da voli svoju zemlju ako savesno i profesionalno obavlja svoju duznost. Pateticna retorika vise ne prolazi ni u glumi (Vasoj prvobitnoj vokaciji), a kamoli u poslu koga sada obavljate. Zato nemojte vredjati nasu zajednicku drzavu naredbom da su sudije duzne da vole svoju zemlju.

Vi se ovoj zemlji samo udvarate pricom da u njoj postoji potpuno nezavisno sudstvo. Demantuje Vas Lex specialis, koji je stavio van snage brojne presude u izbornim sporovima 1996. godine, u cijem donosenju ste i Vi imali zapazenu ulogu. Da su sudovi koji su doneli ove presude bili nezavisni, ne bi se desilo da zakonodavni organ, na insistiranje sveta, ispravlja njihovu sramotu.

I na kraju jedan savet: Ako nam neko ponudi stranu pomoc nemojte je odbijati samo zato sto ponuda potice od onog od koga smo mnogo ranije stekli nezavisno sudstvo. Taj razlog je detinjast. Uprkos svemu, gospodine ministre, sudije treba da slobodno i javno izrazavaju svoja misljenja. Tako ce dati doprinos nastojanjima da sudstvo postane dostojno svog ustavnog polozaja." stoji na kraju otvorenog pisma, koje je dr Zoran Ivosevic, sudija Vrhovnog suda Srbije uputio republickom ministru pravde Dragoljubu Jankovicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /