cetvrtak, 4. jun 1998.

DR MILICA PEJANOVIC-DJURISIC, PREDSJEDNICA DPS CG, U INTERVJUU TV CRNE GORE

“Ne ocekujem od Milosevica konstruktivne poteze"

Predsjednica DPS CG smatra da Crna Gora moze u Vijecu republika saveznog parlamenta da blokira eventualne teze Milosevica i Bulatovica koje bi bile uperene protiv manje clanice federacije

Podgorica. - Predsjednica DPS CG dr Milica Pejanovic-Djurisic ne vjeruje u mogunost da predsjednik SRJ Slobodan Milosevic povuce Momira Bulatovica sa mjesta saveznog premijera, “s obzirom na ovu vrstu konfrontacije u koju je on (Milosevic) usao sa Crnom Gorom, sa DPS CG i, sto je najvaznije, sa vecinom gradjana Crne Gore".

- Mislim da ce gospodin Slobodan Milosevic, u stvari, zadrzati gospodina Momira Bulatovica da bi bio predsjednik njegove privatne vlade, preko koje ce i dalje pokusavati da ostvari ono sto nije mogao u ovim proteklih nekoliko mjeseci, dakle, da pokusa sa nivoa Savezne vlade da se, na neki nacin, dodatno osveti gradjanima Crne Gore, izjavima je predsjednica DPS CG, gostujuci preksinoc u emisiji “Aritmija" Treceg kanala TVCG. Gospodja Pejanovic-Djurisic je naglasila da od Slboodana Milosevica neocekuje “bilo kakve konstruktivne poteze".

Na pitanje sta ce biti konkretno uradjeno na sprjecavanju Slobodana Milosevica da i dalje krsi Ustav, predsjednica DPS CG je priznala da su mogucnosti za to ogranicene, ali da ce se Crna Gora sluziti onim sto joj stoji na raspolaganju, a to je Vijece republika.

- Ja mislim da se na tom nivou, dakle u Vijecu republika, moze postici dosta, u smislu blokiranja nekih eventualnih pokusaja Slobodana Milosevica i sefa njegove privatne Savezne vlade da dodatno pritiskaju Crnu Goru, kazala je dr Milica Pejanovic-Djurisic.

Najavu usaglasavanja republickih sa saveznim Ustavom, predsjednica DPS-a je ocijenila kao “najavu primjene fedralnog ustrojstva SRJ". Podsjecajuci na to da je Ustav Crne Gore od pocetka usaglasen sa saveznim Ustavom, sto nije slucaj sa Ustavom Republike Srbije, ona je istakla sljedece: “Ako bi kod g. Milosevica i kod tzv. predsjednika Savezne vlade zaista postojala namjera za odrzanje zajednicke drzave, onda bih ja od njih ocekivala inicijativu za usaglasavanje Ustava Republike Srbije sa Ustavom SRJ".

Komentarisuci politicka kretanja u Srbiji i tamosnju politicku scenu, predsjednica DPS CG je kazala da nije “neki pretjerani optimista". “Postoji nesto sto unosi pesimizam kada su u pitanju promjene u Republici Srbiji", kazala je gospodja Pejanovic-Djurisic i sugerisala da progresivni deio gradjana i intelektualaca u Srbiji moraju “ozbiljno napraviti neku varijantu profilacije demokratskih idjea" za tu republiku.

D. V.

Draskovic nepouzdan, Djindjic bez snage

Osvrcuci se na ulogu SPO-a i Vuka Draskovica, predsjednica DPS CG je kazala da je rijec o stranci za koju “apsolutno ne mozete da znate ni u jednom trenutku za kojim su pozicijama". “Jednog trenutka su zestoka opozicija Milosevicu, a sljedeceg duvaju u jedra Milosevicu; jednog dana napadaju nas u Crnoj Gori, a sljedeceg dana nam odaju priznanje", kazala je gospodja Pejanovic-Djurisic, naglasavajuci da je SPO “izgubio politicki kompas".

- Mi jesmo imali odredjene relacije sa DS, jesmo sa g. Djindjicem, ali g. Djindjic, samom cinjenicom sto nije ucestvovao na parlamentarnim izborima, nije ona snaga kojom se predstavlja, kazala je predsjednica DPS CG, svodeci odnose sa Demokratskom strankom na privatne odnose sa Zoranom Djindjicem, kao politicarem koji “evropski misli". Ocijenila je, medjutim, da saradnja sa DS “ne moze da bude znacajna sa aspekta sirenja demokratskih procesa u Srbiji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /