cetvrtak, 4. jun 1998.

SAOPSTENJE VOJVODJANSKE “VLADE U SENCI"

Na Kosovu se vodi rat

Vojvodjanska policija nije nadlezna i ne bi trebalo da se koristi na Kosovu - smatra ministar unutrasnjih poslova “vlade u senci" Petar Skokandic

Novi Sad .- Ministar unutrasnjih poslova vojvodjanske “vlade u senci" Petar Skokandic uputio je juce saopstenje za javnost u kojem se kaze da se ta vlada protivi upotrebi vojvodjanske policije na Kosovu. U saopstenju se navodi da vojvodjanska policija “nije nadlezna" da tamo deluje jer je u pitanju “teritorija za koju nije odgovorna".

Vojvodjanska “vlada u senci" je formirana krajem proslog meseca uz podrsku Lige socijademokrata Vojvodine i Reformske demokratske stranke Vojvodine.

Skokandic je u saopstenju za javnost upozorio policajce i oficire policije “da nisu duzni da izvrsavaju naredjenja cijim bi izvrsenjem ucinili krivicno delo". On je naglasio da to pogotovo vazi ako je u pitanju “delo protiv covecnosti, ili cak ratni zlocin".

- Na Kosovu se odvija oruzana borba ( rat ) izmedju “Oslobodilacke vojske Kosova", kao gerilske vojske Albanaca, s jedne strane i policije Srbije i Vojske Jugoslavije, s druge strane - tvrdi Skokandic i dodaje da “to sto u akcijama ucestvuje policija ne znaci da se ona angazuje na odbrani javnog poretka".

- Naprotiv, jedinice policije se upotrebljavaju kao takticke jedinice u vojnim akcijama, po vojnim pravilima - naglasava on. Dokaz da je tako je, po njegovim recima, “upotreba artiljerije i oklopnih vozila uz vazdusnu podrsku Vojske Jugoslavije i helikopterskih jedinica policije".

U saopstenju za javnost se procenjuje da je sada na Kosovu u toku “pocetna faza rata s ciljem da se pogranicni prostor sa Albanijom etnicki ocisti i tako stvori tampon zona, a sve to radi sprecavanja logisticke i druge podrske albanskoj gerili iz Albanije".

Skokandic na kraju zakljucuje da bi vojvodjanska policija trebalo da se koristi za ono sto je namenjena i na teritoriji za koju je placena. U suprotnom bi, kako je upozorio, mogla da dozivi sudbinu Novosadskog korpusa koji je, kao sto je poznato, doziveo neslavnu sudbinu tokom rusenja Vukovara i drugih operacija na slavonskom ratistu.

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /