cetvrtak, 4. jun 1998.

DELEGACIJA OEBS U PRISTINI

Osuda nasilja, protivljenje menjanju granica

Pristina, FoNet. - Delegacija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predvodjena predsednikom Parlamentarne skupstine OEBS-a Havijerom Ruperesom, boravila je juce u Pristini gde je razgovarala sa nacelnikom Kosovskog okruga Veljkom Odalovicem i sestoclanim timom Albanaca koji pregovara sa beogradskim vlastima.

U saopstenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije navodi se da je Ruperes izneo “nedvosmislen stav medjunarodne zajednice da ne prihvata nikakav vid secesije na ovim prostorima i da OEBS osudjuje svaku vrstu terorizma". Ruperes se saglasio, navodi se u saopstenju, da se resenje problema moze naci jedino unutar Republike Srbije i SR Jugoslavije. Nacelnik Kosovskog okruga je, kako se kaze, “posebno podvukao da je neophodno izvrsiti uticaj na albanske politicke lidere kako bi oni osudili terorizam koji je u poslednje vreme poprimio zabrinjavajuce razmere".

Demaci: Rugova ne moze da kontrolise OVK

Pristina, Beta. - “Rugova nije u mogucnosti da trazi od OVK da zaustave akcije. Oni ne zele da cuju za njega", rekao je Demaci novinarima posle sastanka sa delegacijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Demaci je rekao da je OVK pre mesec dana kontrolisala “200 kvadratnih kilometara teritorije", a da sada kontrolise “3.000 kvadratnih kilometara i oko 250 sela sa 700 do 800.000 stanovnika". “Mnogo ljudi je ostalo bez kuca, a mnogima su ubijeni rodjaci. Oni nemaju gde da odu osim u OVK", rekao je Demaci. Lider PPK je naglasio da je Rugova “izgubio podrsku u narodu" onog trenutka kada je pristao da se sastane sa predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Milosevicem. Demaci je ubedjen da Srbija hoce da “prisili (kosovske) Albance da prihvate samo kulturnu autonomiju", sto je, kako je kazao, “za nas (kosovske Albance) neprihvatljivo".

On je kazao da “srpska policija koristi novo oruzje" , a to je “izgladnjivanje albanskog naroda. Kosovska Mitrovica, Pec, Djakovica i Decani mesecima nisu snabdevani hranom, a policija je unistila zalihe hrane u tim mestima", rekao je Demaci, dodajuci da je od delegacije OEBS trazio da pomognu u snabdevanju hranom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /