cetvrtak, 4. jun 1998.

AGENCIJA ROJTERS O SUKOBIMA NA KOSOVU

Policija i vojska zadale “tezak udarac" OVK

Pristina, FoNet. - Policija i vojska su zadale “tezak udarac" Oslobodilackoj vojsci Kosova (OVK) tokom petodnevnih teskih borbi, javlja Rojters, pozivajuci se na izjave srpskih bezbednosnih izvora. Prema njihovim tvrdnjama, oko 40 osoba, ukljucujuci dvojicu policajaca, poginulo je tokom operacije osiguranja puteva i teritorije.

“Vojska je zadala tezak udarac teroristima, presecajuci njihove puteve za snabdevanje i povlacenje", rekao je jedan Rojtersov sagovornik. Pripadnici OVK su pruzili zestok otpor, a Rojtersov izvor kaze: “Bili su veoma dobro ukopani, svaka kuca je prakticno bila tvrdjava, na celom podrucju od Decana do Djakovice. Odbijali bi nas satima i povlacili se tek pod zestokim pritiskom. To objasnjava relativno mali broj zrtava za takvu operaciju, ali i tako mnogo unistenih kuca. Nemamo dovoljno ljudstva da delujemo na drugi nacin."

Cilj operacije bio je ponovno otvaranje puteva koji su bili zatvoreni ili ugrozeni nekoliko nedelja zbog borbi izmedju snaga bezbednosti i OVK. Srpski izvori tvrde da su Decani prekjuce ocisceni od pripadnika OVK. “Samo Junik, u blizini Decana, bice ostavljen kao dzep otpora na jugozapadu, ali to ce morati da se resi pazljivo, zbog velikog broja tamosnjih civila", rekao je sagovornik Rojtersa.

Sa putevima za povlacenje koje je blokirala vojska, sledeca faza operacije je prisiljavanje pripadnika OVK da se povuku sa jugozapada Kosova na podrucje Drenice, gde bi bili zadrzani i primorani na predaju, tvrdi jedan srpski izvor, konstatujuci: “Kada ih tamo potisnemo, cekacemo i videti koliko mogu da izdrze bez snabdevanja", rekao je sagovornik i dodao: “Ovo ce pomoci lideru kosovskih Albanaca Ibrahimu Rugovi da kaze svojim rivalima iz OVK: ’Rekao sam vam da se ne borite’".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /