cetvrtak, 4. jun 1998.

O krvi bez jagoda

Pise: Stojan Cerovic

Dogodilo se da sam cuo iz prve ruke, od nekoliko mladih ucesnika i ocevidaca, prijatelja moje cerke, sta se juce dogodilo u parku kod “Manjeza". Razumem da se vlastima cini da stvari na Kosovu idu sporo i lose. Razumem bes zbog ponizavajuceg poraza na izborima u Crnoj Gori. Ali, ovi policajci kidisali su na studente kao oni u “Oklopnjaci Potemkin". Nije bilo stepenica, ali jeste dece i kolica, i sve se odvijalo mnogo brze. Nije ovo vreme nemog filma.

Policajci nisu prosto rasturali, recimo, neprijavljeni skup, niti stitili neki objekt, niti deblokirali saobracaj, niti postavljali kordon. Oni nisu hteli da se studenti razidju i udalje, nego da ih pretuku. Jurili su ih po okolnim ulicama s osvetnickim zarom, kao da im je svaki student nesto licno skrivio. Sta tu ima da studiraju sad kad je zemlja u opasnosti?

Nadam se da to nisu bili obicni policajci, nego neki birani po krvolocnosti. U svakom slucaju izgledalo je kao da su dobili zadatak da od svakog studenta dobiju priznanje da je Mira Markovic idealan rektor Beogradskog univerziteta. Zavolece oni nju ili ce zavrsiti na njivama. Univerzitet ce pred njom klecati ili ga nece biti. Evo i sam cu se sloziti da ako Milosevic moze da bude sef drzave, njegova zena u toj drzavi zasluzuje da bude najmanje rektor.

Ali, bice ipak da je ovakvo ponasanje policije, bas kao u pomenutom filmu, samo pokusaj jedne slabe, diskreditovane i trule vlasti da prikaze silu, zastrasi narod i sebi malo produzi vek. To je, dakle, blef (mada verujem da rebra bole kao da nije) koji ce, ako uspe, omoguciti uspostavljanje jedne nove, znatno brutalnije tiranije. Ovih dana ce se videti rezultat. Ako pretnje i batine izazovu vise straha nego besa, uspeli su. Ako bude obrnuto, nisu.

Prosli put, kad je policiji dao ovakav zadatak, Milosevic je sacekao samo jos dan-dva, pa kad je video da se masa ne smanjuje, potpisao Lex specialis. Ove batine su vise preventivne. Treba da sprece da se masa poveca toliko da se mora povuci Zakon o Univerzitetu. Da je u parku kod “Manjeza" bilo nekoliko hiljada ljudi, niko ne bi dobio batine. Ni da postoji normalna televizija, policija ne bi dobila dozvolu da se onako ostrvi. Kamermanu Studija B oteli su film i sad cekam da cujem kako ce zbog toga da protestuje ona glista od ministra za informisanje. A traka sigurno nije unistena, nego ce da se vrti na internim zabavama po sluzbenim rezidencijama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /