cetvrtak, 4. jun 1998.

TROCLANA KOMISIJA RAZMATRA ZAHTEVE ZA DODELU LINIJA PRIVATNIM I DRUSTVENIM PREVOZNICIMA

Na svakoj liniji najmanje tri prevoznika

Predlog Gradskog sekretarijata za saobracaj je da cena karte, u zavisnosti od duzine trase, ne bude visa od dva ili tri dinara

Na konkurs Gradskog sekretarijata za saobracaj za angazovanje prevoznika na linijama gradskog prevoza prijavilo se vise od 90 preduzeca koja zele da “pokriju" 55 linija GSP-a. Troclana Komisija gradske vlade razmotrice prispele zahteve, a odluke bi trebalo da verifikuje Izvrsni odbor Skustine grada. Pojedinim trasama pored GSP-a sugradjane ce prevoziti i dva privatna prevoznika pa ce najverovatnije, zbog pojacane konkurencije, cena karata biti znatno niza.

Cena prevoznih karata trebalo bi da bude jedinstvena i ne visa od dva ili tri dinara, a to bio jedan od glavnih kriterijuma za dodelu dozvola. Predlog Sekretarijata je da dozvolu, koja ce vaziti godinu dana, dobije oko 66 privatnih i sedam drustvenih firmi. Naravno, prednost ce imati oni prevoznici koji su sem nize cene i ranije ucestvovali u gradskom saobracaju i pokazali se uspesnim. Sekretarijat predlaze da gradom “ krstari" oko 280 autobusa. Na svakoj liniji saobracace pored GSP-a i najmanje dva druga privatna prevoznika. Radno vreme privatnih prevoznika najverovatnije ce biti od 6 do 22 sata. Red voznje bio bi uskladjen sa polaskom linija GSP-a. Po svemu sudeci, “novi" prevoznici ce morati strogo da se pridrzavaju reda voznje, a bice i pod kontrolom saobracajne policije. Nove dozvole najverovatnije da ce se izdavati naredne nedelje.

Obelezena vozila

U planu je da sva vozila koja ce saobracati trasama GSP-a budu obelezena posebnim nalepnicama Skupstine grada, dok ce ona "neobelezena" sigurno biti "na oku" saobracajne inspekcije.

Predlog je da se prevoznici udruze u dva ili tri udruzenja radi lakse komunikacije, a deo sredstava koja bi udruzenja izdvajala ulozila bi se u stajalista, polazne terminuse....

M. Z. Milosevic

Nove “pecurke" i mape grada

Posto na nekim ne postoje “pecurke", u planu je da se do jeseni one i montiraju. Prema nezvanicnim informacijama, predlozeno je da Europlakat i Atlantis do kraja ove nedelje Gradskom sekretarijatu za saobracaj dostave projekte. Ukoliko se neki projekat prihvati, prica se da ce “dobitnik" finansirati stajalista a zauzvrat bio bi “oslobodjen" komunalne takse na ime postavljenog panoa. Na stajalistima u centralnim gradskim zonama u planu je i postavljanje mapa grada.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /