cetvrtak, 4. jun 1998.

RUSKI “GAS-PROM"

Prepolovljene isporuke gasa SRJ zbog dugova

Moskva, FoNet. - Ruski “Gas-prom" odlucio je da smanji na polovinu isporuke prirodnog gasa Jugoslaviji, javila je juce agencija ITAR-TASS, pozivajuci se na dobro obavesteni izvor u ovoj najmocnijoj kompaniji Rusije. Kako javlja dopisnik FoNeta, ta odluka je najmanje dve nedelje visila u vazduhu i juce je definitivno stupila na snagu. Time je Rusija “stavila u dejstvo" upozorenje da ce reducirati isporuke prirodnog gasa Jugoslaviji zbog duga koji je premasio cetvrt milijarde dolara. Dug je prakticno veci od vrednosti kolicine gasa koju Rusija godisnje isporucuje Jugoslaviji.

U centrali “Gas-proma" u Moskvi tvrde da su njihova upozorenja jugoslovenskim partnerima ostala bez prakticnog dejstva, izuzev molbi da se odgodi rok koji je ruska kompanija postavila za podmirenje duga. Prema ovdasnjim izvorima, jugoslovenski dug je dostigao 272 miliona dolara, za koji Rusija tereti “Progres- gas trejding".

Naftna industrija Srbije (NIS), kojoj je na celu predsednik srpskog parlamenta Dragan Tomic, duguje ovoj srpsko-ruskoj kompaniji, formalnom uvozniku gasa iz Rusije, dve trecine te sume - oko 180 miliona dolara. Kao i proslog leta, “Gas-prom" je zapretio da ce potpuno zavrnuti “gasne" slavine, ukoliko se dug ne izmiri u roku od mesec dana. Prema ruskim izvorima, Jugoslaviji se godisnje isporucuje oko pet miliona kubnih metara prirodnog gasa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /