cetvrtak, 4. jun 1998.

PROTEST STUDENATA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

Do Belog dvora ni pismo

Grupu studenata policija juce sprecila da dostavi pismo predsedniku SRJ

"Zatvorska" secanja pred kordonom:
Studenti protestvuju u Ulici Kenz Mihajlovoj
FOTO: N. Stojanovic

Desetak kola policije, u uniformi i civilu, sacekali su juce pred Belim dvorom delegaciju studentata koja je nameravala da preda pismo predsedniku Slobodanu Milosevicu. Nije im dozvoljeno ni da ostave pismo pred kapijom, ali su zato studenti i novinari bili detaljno snimljeni policijskom kamerom. Automobil u kome su bili studenti sa jos tri novinara, do centra grada "otpratila" su policijska kola.

Oko dvadesetak minuta dvoclana delegacija studenata pokusavala je da ubedi policiju da im dozvole makar da ostave pismo. Umesto toga zabranjeno im je zadrzavanje pred Belim dvorom. Clanu koordinacionog odbora Stanimiru Miljkovicu, uniformisani policajac (broj znacke 101113) napisao je prekrsajnu prijavu za prelazak ulice na nedozvoljenom mestu. "Hteo je i da me privede u stnicu jer sam, kako je tvrdio, "ometao sluzbeno lice u vrsenju duznosti'", kaze Miljkovic.

Policajac u civilu, greskom je javio motorolom da je ispred Belog dvora oko desetak studenata, (jer ocito nije prepoznao da su sa beleznicama i hemijskim olovkama - novinari) pa je ubrzo ispred kapije pristigao i mali autobus sa oko desetak policajaca.

Pre ovog "putovanja" do Belog dvora, nekoliko stotina studenata odrzalo je u ulici Knez Mihajlovoj, kao sto se radilo u vreme gradjanskog protesta, zatvorsku setnju izmedju dva kordona policije koja je tu cekala da ih zaustavi ako krenu kroz grad. Sem setnje u krug sa rukama na potiljku, studenti su odrzali pred kordonom minut cutanja za slobodu kretanja zbog prekjucerasnjeg prebijanja i pri tome okrenuli policajcima ledja drzeci se za nos.

Tokom mitinga na platou saopsteno je da su na jucerasnjoj sednici Nastavno umetnickog veca Fakulteta muzicke umetnosti ostavke podneli dekan Srdjan Hofman, kao i prodekani Zorica Dimitrijevic-Stosic i Zoran Eric. Nastavnici i saradnici ovog fakulteta izjasnili su se da nece biti clanovi njegovih upravnih i nadzornih tela, dekani i prodekani, koji se formiraju po odredbama novog Zakona o univerzitetu i zatrazili njegovo povlacenje jer "onemogucava rad."

Student Bojan Stanojevic student Bioloskog fakulteta obavestio je da je juce na njegovom fakultetu, ciji je dekan julovac i ne saziva sednicu, pokrenuta peticija za obustavu rada i da je za dva sata potpisalo sto pedeset studenata.

Studenti su rekli da se, prema nezvanicnim informacijama spremaju, cistke na vise fakulteta. Za danas u 14. casova i 30. minuta planirano je novo protestno okupljanje na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Z. J.
N. J.

Predsednice, boricemo se

Podsecajuci da je policija nedavno "brutalno prebijala na ulicama Beograda", studenti u pismu porucuju predsedniku Milosevicu kako znaju da je nalog za brutalnost on izdao. "Vasa i sujeta vase supruge nisu dovoljan razlog da bilo koga policija povredi. Pocnite da se ponasate kao predsednik celog naroda i opozovite naredjenje policiji da prebija", kaze se u pismu i nastavlja:

"Budite uvereni da nas svojom strahovladom necete uplasiti. Doveli ste zemlju na ivicu propasti, a nama niste ostavili alternativu do da se borimo. I boricemo se. Zajedno sa svim segmentima drustva koje ste ponizili", kaze se pored ostalog u otvorenom pismu koje nisu uspeli da predaju predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /