cetvrtak, 4. jun 1998.

MEDJUNARODNE AGENCIJE U BEOGRADU O SITUACIJI SA IZBEGLICAMA I RASELJENIM LICIMA U REGIONU

Sa Kosova otislo 42 hiljade ljudi, u istocnoj Slavoniji 734 incidenta

Zabrinuti smo zbog izvestaja da su kod Djakovice i Decana civili sve cesce na meti artiljerijske vatre od srpskih snaga bezbednosti, rekao je Niberg

Beograd. - Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Albaniji juce je potvrdio da je sa Kosova u severnu Albaniju doslo 3.700 izbeglica, kojima ova organizacija deli hitne pakete pomoci, uglavnom u hrani. Zabrinuti smo i zbog izvestaja da su na teritoriji zapadnog Kosova, kod Djakovice i Decana, civili sve cesce na meti artiljerijske vatre od srpskih snaga bezbednosti - izjavio je na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare predstavnik za stampu UNHCR u Beogradu Mons Niberg.

Niberg je naveo da je dva dana ranije tim UNHCR posao u Decane, a prekjuce u Istok, ali ih je policija oba puta vratila, a kada su pokusali da nastave dalje blokirala put. On je ocenio da se pomenuti incident moze oznaciti kao uznemiravajuci, "jer je UNHCR vise puta uveravan o strane policije da imamo slobodan prolaz i da mozemo da obidjemo sva mesta na Kosovu". Isto se dogodilo istom timu UNHCR u Orahovcu, kada ih je, kako Niberg navodi, zaustavila i vratila grupa naoruzanih civila albanske nacionalnosti.

Prema najnovijim procenama Visokog komesarijata, sa Kosova je iz svojih kuca otislo 42 hiljade ljudi, koji nisu napustili i samu pokrajinu, u Crnu Goru otislo je cetiri do sest hiljada, dok informacija o prelascima u Srbiju i pokretima ka Makedoniji nema. Procene "po nacionalnosti" kazuju da je otislo 700 Srba i "prilicno veliki broj muslimana, koji nisu etnicki Albanci, govore srpski i otisli su u Crnu Goru". Od informacija koje se ticu izbeglica iz BiH u Jugoslaviji, Niberg je izdvojio novi zakon o stambenim odnosima koji ce vaziti u Federaciji BiH i naglasio da je rok za podnosenje zahteva tamosnjim opstinskim vlastima za povratak stanarskog parava do 4. oktobra ove godine.

Portparol kancelarije za vezu UN (UNLO) Dzej Karter je izneo podatke glavnog staba grupe za podrsku UN civilnoj policiji, prema kojima su od 28. maja do 3. juna u istocnoj Slavoniji zabelezena 34 incidenta "vezana za kuce" (od 15. janura, odnosno od odlaska UNTAES ukupno 734 slucaja) i 20 slucajeva "incidenata na etnickoj osnovi" (ukupno 270).

Karter je podsetio da je generalni sekretar UN, "kao odgovor na zahtev albanske vlade uputio mali tim eksperata za prelimirarnu procenu situacije u zemlji, sa ciljem da se kontrolise oruzje u zemlji i prelazak van zemlje", a u Albaniji ce boraviti do 5. juna. Drugo "podsecanje" odnosilo se na haski Tribunal, "koji sakuplja informacije sa Kosova, kako bi se videlo da li pocinjeni zlocini potpadaju pod jurisdikcijom Tribunala".

LJ. G.

U Ulicnju 625 izbeglica

Ulcinj, Beta. - Na podrucje opstine Ulcinj stuglo je 625 Albanaca koji su napustili Kosovo zbog sve vecih borbi izmedju policije i grupa naoruzanih Albanaca u toj pokrajini, saopstilo je opstinsko Poverenistvo za izbeglice i raseljena lica.

Komesar tog Poverenistva Djok Skrelji rekao je agenciji Beta da su oni zvanicno registrovani kao pridoslice i dodao da je "sasvim izvesno da je broj tih ljudi mnogo veci", sa tendencijom stalnog porasta, posebno poslednjih dana. "Najveci problem nam predstavlja cinjenica da te osobe nemaju pravno regulisan status izbeglica, tako da one za sada ne dobijaju pomoc od domacih ili medjunarodnih humanitarnih institucija", rekao je Skrelji. Prema njegovim recima, uglavnom je rec o deci, zenama i starijim osobama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /