cetvrtak, 4. jun 1998.

PASKAL MILO, MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA ALBNAIJE

Jugoslavija vodi genocidni rat

"Situacija stvorena na Kosovu zahteva hitnu intervenciju da bi se tamo sprecio genocid koji je sada izrazen u svoj svojoj snazi", rekao je Milo

Tirana, Rojters. - Albanija je optuzila Jugoslaviju za vodjenje genocidnog rata na Kosovu koji bi mogao da postane "gori od Bosne".

"Mi vise ne mozemo da govorimo o pocetnom konfliktu na Kosovu, vec o ratu", izjavio je ministar spoljnih poslova Albanije Paskal Milo u televizijskom intervjuu koji je emitovan u utorak uvece. "Situacija stvorena na Kosovu zahteva hitnu intervenciju da bi se tamo sprecio genocid koji je sada izrazen u svoj svojoj snazi", rekao je on. "Ukoliko taj sukob eksplodira, kao sto sada eksplodira, u bliskoj buducnosti ce stvoriti scene koje bi mogle da budu gore i mnogo bolnije od Bosne", upozorio je sef albanske diplomatije.

Paskal Milo je rekao da zbog borbi na Kosovu i rastuceg talasa izbeglica Albanci treba da shvate da se mogu naci na pragu rata koji ne bi pogodio samo Albaniju i region, vec bi se prosirio i dalje.

Isinger putuje u Pristinu

Bon, FoNet. - Nemacko ministarstvo inostranih poslova juce je saopstilo da ce poslati svog politickog direktora Volfganga Isingera na Kosovo. Kako javlja Rojters, u saopstenju se precizira da ce Isinger, pre dolaska u Pristinu, posetiti Albaniju i Makedoniju. Glavna tema njegovih razgovora trebalo bi da bude, kako se navodi, nacin da se izbegne sirenje kosovske krize na susedne drzave i nalazenje regionalnog resenja za priliv izbeglica. "Imajuci u vidu da je Nemacka odbila zahtev za azil koji je podnelo oko 150.000 ljudi sa Kosova, nemacka vlada je posebno zainteresovana za regionalno resenje tog problema", kaze se u saopstenju ministarstva.

"Srbijanske vlasti i njihove slepe vojno policijske snage snose punu odgovornost prema svetskoj zajednici, prema Albancima i regionu", rekao je Milo. "Njihove slepe vojno policijske snage ne znaju za bilo kakve granice u politici genocida koja se sprovodi protiv Albanaca"., dodao je on. Srbijanske snage na Kosovu dobile su naredjenja da "u potpunosti ostvare stare srbijanske sovinisticke scenarije etnickog ciscenja", rekao je Milo. Etnicki Albanci nemaju poverenja u pregovore izmedju svojih izabranih predstavnika i vlade predsednika Slobodana Milosevica i njihov glavni prioritet sada je samoodbrana, rekao je albanski ministar.

"Na zalost, uprkos brojnim sastancima Kontakt grupe, urpkos odlukama koje na zalost nisu mogle da se primene ili su bile obezvredjene pre nego sto bi bile primenjene, tamosnja situacija sada klizi iz ruku diplomatije", rekao je albanski sef diplomatije.

U LUCI DRAC

Italijanska pomoc za albansku vojsku

Drac, Beta. - U albansku luku Drac pristigla je znatna kolicina hrane i opreme, koju je Italija uputila kao pomoc albanskoj vojsci.

Teretni brod "Altinija" dopremio je preksinoc 61 kontejner, sa oko 700 tona materijala, pretezno hrane, odece, cebadi i raznih aparata namenjenih vojsci, javlja Makpres. Agencija navodi da je manji deo te pomoci namenjen i poboljsanju uslova u albanskim zatvorima. Italijanska vlada je u poslednjih devet meseci uputila veliki broj posiljki pomoci namenjene rekonstrukciji albanskih oruzanih snaga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /