petak, 5. jun 1998.

KRAJEM NAREDNE SEDMICE

Konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta

Pozivajuci se na obavijestene izvore, podgoricke “Vijesti" najavljuju da ce Svetozar Marovic i ubuduce predsjedavati crnogorskim parlamentom, a da ce Filipu Vujanovicu ponovo biti povjeren mandat da sastavi vladu

Podgorica. - Prema najavama crnogorskih medija, krajem iduce sedmice bice odrzana konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta, kojom ce, kao sto je uobicajeno, predsjedavati najstariji poslanik iz novog saziva. Nova vlada trebalo bi da bude izabrana krajem juna, pisu podgoricke “Vijesti".

U intervjuu za jucerasnji broj ovog lista, dosadasnji predsjednik crnogorskog parlamenta Svetozar Marovic nije potvrdio da ce i dalje ostati na toj funkciji, ali ovaj dnevnik, pozivajuci se na dobro obavijestene izvore bliske pobjednickoj koaliciji, saopstava da ce Marovic i ubuduce predsjedavati crnogorkim parlamentom. “Vijesti" takodje navode da nece biti zamijenjen ni aktuelni crnogorski premijer Filip Vujanovic.

Prema pisanju “Vijesti", predsednik Crne Gore Milo Djukanovic ce se o mandataru i sastavu vlade konsultovati sa strankama koalicije “Da zivimo bolje" - Demokratskom partijom socijalista, Narodnom strankom i Socijaldemokratskom partijom, ali i sa partijama koje su prosle godine potpisale sporazum o demokratizaciji Crne Gore.

Nakon sto su u srijedu 3. juna ponovljeni izbori na dva biracka mjesta, jednom u Herceg-Novom, a drugom u Zabljaku, ocekivalo se da ce juce Republicka izborna komisija saopstiti konacne rezultate izbora za crnogorski parlament. To, medjutim, nije ucinjeno, ali je vec poznato da je izborni savez “Da zivimo bolje" osvojio 42 mandata, SNP CG 29, Liberalni savez CG 5, Demokratski savez u CG i Demokratska unija Albanaca po jedan mandat.

Zakonom je predvidjeno da Republicka izborna komisija konacne zvanicne rezultate izbora objavi najkasnije u roku od 15 dana od dana izbora. Najkasnije u tom roku RIK treba i da potvrdi mandate novoizabranim poslanicima.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /