petak, 5. jun 1998.

FORUM ZA ETNICKE ODNOSE O DOGADJAJIMA NA KOSOVU

Stvari su se otrgle kontroli

Jedini nacin da se situacija na Kosovu smiri, jeste interni mirovni ugovor vlasti, politickih predstavnika Albanaca i pobunjenih Albanaca, smatra dr Dusan Janjic

Beograd.- Svi nasi izvori, formalni i neformalni, strani i domaci, potvrdjuju da smo, nazalost, bili u pravu i da je vlast u Srbiji nespremno i neodgovorno usla u akciju borbe protiv terorizma na Kosovu, kao i da su organi vlasti, u borbi za opstanak, upotrebili sredstva sa ciljem etnickog ciscenja, presli granicu odbrane, a sprovedene akcije presle u zlocin - izjavio je na jucerasnjoj konferenciji za novinare koordinator Foruma za etnicke odnose dr Dusan Janjic.

Janjic je ocenio da su se stvari otrgle kontroli predsednika SRJ Slobodana Milosevica, kao i lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove, i da je u ovom trenutku jedini nacin da se situacija smiri interni mirovni ugovor vlasti, politickih predstavnika Albanaca i pobunjenih Albanaca. - Znam da to moze biti docekano kao izdaja, ali mislim da je to jedini spas. Niti vlast sad moze da skloni vojsku i policiju, bio bi to poraz, niti Rugova moze da zaustavi sirenje uticaja i jacanje formacija OVK - kaze Janjic, podsecajuci da je NATO poslao svoju izvidnicu na Kosovo, o cemu misli da “to nije nista dobro".

- U ovom trenutku, i kasnije, jedino je moguce da Kosovo mora ostati u granicama Jugoslavije. Da li ce Kosovo biti autonomija, prosirena autonomija, republika, tesko je nagadjati, ali ce biti mnogo vise nego sto spominje Slobodan Milosevic - istice dr Dusan Janjic.

Informisuci o cetvrtom sastanku radne grupe Ujedinjenih nacija za manjine, odrzanom od 25. do 29. maja u Zenevi, Janjic je rekao da je Forum na ovom skupu predstavio teze zakona o pravima manjinskih zajednica, izradjenog krajem 1992. godine, za vladu tadasnjeg premijera Milana Panica. Forum naglasava da “nema prijema ni u jednu medjunarodnu instituciju dok se zastita manjina ne kodira na primereniji nacin" i smatra da se ponudjenim predlogom, putem ustavnog zakona, moze doci do promena, a da se ne menja Ustav Srbije, do cega, inace, kako je naveo, moze doci na dva nacina: “da dodje do revolucije i ubistva vladara" ili “da se dodje do okruglog stola o prenosu vlasti".

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /