petak, 5. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Covek koji voli - rat

Pise: Stojan Cerovic

Ne, nije tacno da je Slobodan Milosevic tajni agent koji upravo dovrsava svoju misiju otvaranja vrata za sirenje NATO-a na jugoistok Evrope. Rezultat ce, po svoj prilici, biti bas taj, ali njegova prvobitna nemera bila je drugacija. To mu se redovno dogadja i sigurno mu je vec preslo u naviku jer, zapravo, ne mogu da se setim da je on ikad stigao tamo gde je krenuo.

D je ovaj politicar hteo da se bavi politikom, pregovorima i diplomatijom, kosovski problem danas je mogao izgledati drugacije. Ali, on je vise voleo rat. Oduvek je verovao samo u silu i svaki problem nastojao da zaostri i dovede do totalnog sukoba, tako da jedini moguci ishod postane pobeda ili poraz. Ono sto ova drzava sad radi na Kosovu, na kraju ce dovesti do ocekivanog poraza i gubitaka koji bi se jos mogli izbeci ili smanjiti. Ali, Milosevicu treba veliki poraz i to, ako ikako moze, upravo od NATO-a.

Secam se kako je Dobrica Cosic, posel bombardovanja polozaja bosanskih Srba rekao da nije sramota biti porazen od NATO-a. Verujem da je Cosic prilicno tacno izrazio osecanja Miloseviceve “politicke baze". Bilo je, dakle, sramota izgubiti od Slovenaca, Hrvata i Muslimana, ali ako vas bije NATO, to je gotovo cast. Bice da se isto tako gleda i na ratne operacije na Kosovu.

Policija u decanskom kraju preduzima vojne akcije koje vise nemaju mnogo veze s borbom protiv terorizma. Gore cela sela, beze hiljade izbeglica, a Milosevic je, kao, pristao da pregovara i trazi mirno resenje. Strateska misao je, otprilike, ova: ako su se Albanci latili oruzja, ima da ih bijemo, prosto zato sto smo jaci i sto je to pitanje casti. O tome cemo cutati i rutinski lagati domacu i stranu javnost. A ako se pokaze da to ne prolazi, sto je sasvim verovatno, doci ce NATO da nas bombarduje i opet dobro.

Dakle, Milosevic namerava da kaze kako je on uradio sve sto je bilo moguce i uspeo bi da odbrani i zadrzi Kosovo, ali umesale su se zle sile, bez razloga i na pravdi Boga, pa je Kosovo izgubljeno. Borili smo se kao lavovi, ali stare Patrijarsije i Decana vise nema. Ovaj vojskovodja smatrao bi da je nepravedno suditi o njemu prema rezultatima i pitao bi ko moze da ratuje protiv NATO-a. Ali, pravo pitanje je zasto on ponovo izaziva tu najvecu silu sveta, koja od postanka nije bila prinudjena da ratuje, koja je bez metka pobedila SSSR, a protiv Srba treba da se pokrene drugi put u tri godine?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /