petak, 5. jun 1998.

MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA AUSTRIJE DANAS U BEOGRADU RAZGOVARA SA PREDSEDNIKOM JUGOSLAVIJE

Sisel predlaze povratak SRJ u OEBS

Uslov za prijem je prihvatanje misije za Kosovo. Austrijski ministar ce u Beogradu razgovarati i sa patrijarhom Pavlom, liderima DS i GSS, a u Pristini sa predstavnicima Albanaca i Srba

Beograd, Beta, FoNet. - Austrijski ministar spoljnih poslova Volfgang Sisel dolazi danas u jednodnevnu posetu SR Jugoslaviji, tokom koje ce se sastati i sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem i posetiti Kosovo, potvrdjeno je danas Beti u austrijskoj ambasadi u Beogradu. Sisel bi trebalo da se sastane sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Pavlom, liderom Demokratske stranke Zoranom Djindjicem i sa predsednicom Gradjanskog saveza Srbije Vesnom Pesic. Sef austrijske diplomatije potom ce razgovarati sa jugoslovenskim ministrom spoljnih poslova Zivadinom Jovanovicem. Oko 16 casova Sisel bi trebalo da se sastane sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem, najverovatnije u Belom dvoru. Nakon tih razgovora Sisel ce otputovati u Pristinu gde ce, kako je receno, nastojati da se sastane sa predstavnicima srpskih vlasti i kosovskih Albanaca.

Volfgang Sisel najavio je juce u intervjuu beckom dnevnom listu "Prese", uoci svoje danasnje prve zvanicne posete Beogradu, da ce jugoslovenskim politicarima predloziti povratak SR Jugoslavije u Organizaciju za ervopsku bezbednost i saradnju (OEBS), a da se zauzvrat dozvoli formiranje posmatracke misije na Kosovu i Metohiji. Sisel je podsetio da se vec duze zalaze za medjunarodno posredovanje. "U ovom slucaju za samo posmatranje, a i neutralnost nema mesta. Potrebna je solidarnost sa civilnim stanovnistvom. Iz tog razloga mi Austrijanci, kao i drugi predstavnici zemlja clanica Evropske unije (EU) koristimo svaku priliku da razgovaramo o krizi na Kosovu", istakao je Sisel, dodajuci da evropska "intervencija" mora biti sprovedena iskljucivo u saradnji sa SAD.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /