petak, 5. jun 1998.

STUDENTI MENJAJU NACIN BORBE

Plato se “seli" u Filozofski fakultet

Sta su diplome bez slobode:
Sa jucerasnjeg protesta

Studenti koji protestuju zbog novog Zakona o univerzitetu menjaju oblik borbe - krajem ove sedmice zatvorice se na Filozofski fakultet: umesto okupljanja na platou. U zdanju ovog fakulteta, koji je jedini proglasio generalni strajk, studenti nameravaju da organizuju brojne aktivnosti - pozvace profesore da im drze predavanja, pustace se video projekcije...

Tokom jucerasnjeg protesta saopsteno je da je celokupno rukovodstvo Matematickog fakulteta podnelo ostavke: dekan Zoran Kademburg, prodekani Desanka Radulovic, Milos Arsenovic i Sinisa Vrecica. Profesor Filozofskog fakulteta.

Jucerasnja akcija bila je posvecena “dobrodoslici" (verovatnog) novog rektora Beogradskog univerziteta, tako sto je doneta velika naruzena maska Mire Markovic koja je nosena tokom gradjanskog protesta i ostavljena da lezi na platou. Nakon toga odrzana je kraca zatvorska setnja kod koordona policije u ulici Knez Mihailovoj a studenti pozvani da dodju i danas u 14. casova i 30. minuta.

Tokom mitinga na platou, jedan od lidera protesta Boris Karaicic rekao je da niko ne moze da dobije rat protiv demokratije pa nece ni ova vlast, kao i da su se studenti tokom prethodnih dana kada ih je rezim prebijao i vredjao osecali kao ljudi koji su pre pola veka nosili zute trake u Nemackoj. Studentima se obratio sa platoa i Igor Milosevic, iz redakcije nezavisnog casopisa crnogorskih studenata “Zid", opominjuci beogradske kolege koje sede kuci i uce da im diplome nista ne znace ako nema slobode u drzavi. Procitano je i pismo podrske studenata sa niskog Filozofskog fakulteta, kao Udruzenja kompozitora Srbije. Govorio je i profesor Zarko Spasic.

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /