petak, 5. jun 1998.

SPOLJNA TRGOVINA

Deficit za pet meseci presao milijardu dolara

Beograd, Beta. - U robnoj razmeni sa inostranstvom Jugoslavija je u maju zabelezila deficit od 130 miliona dolara, tako da je ukupan deficit za prvih pet meseci ove godine dostigao 1,011 milijardi dolara.

Prema najnovijim podacima Saveznog zavoda za statistiku, u maju je izvoz (188 miliona dolara) opao u odnosu na prethodni mesec opao za dva odsto, a uvoz (318 miliona dolara) je smanjen za 10,5 odsto. Majski izvoz je bio veci za 4,3 odsto, a uvoz manji za 19,9 odsto nego u istom periodu prosle godine.

U prvih pet meseci izvoz je bio vredan 968 miliona dolara i povecan je za 10,8 odsto u odnosu na isti period prosle godine, dok je uvoz od 1,979 milijardi dolara bio veci za 4,8 odsto. U periodu od januara do maja pokrivenost uvoza izvozom bila je 49,6 odsto, dok je u maju dostigla 60,1 odsto.

Suficit je u prvih pet meseci ostvaren u razmeni sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i Svajcarskom, Hrvatskom, a u maju i sa Makedonijom, Rusijom i Francuskom. Najveci obim razmene, 44 odsto izvoza i uvoza, ostvaren je sa razvijenim zemljama Evrope.

Najznacajniji spoljnotrgovinski partneri su Ruska Federacija, Italija, Nemacka i Republika Srpska.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /