petak, 5. jun 1998.

ALBANSKO MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA

Stiglo 11.000 izbeglica

Tirana, Beta-Rojters. - Albansko ministarstvo unutrasnjih poslova saopstilo je juce da je od proteklog vikenda u Albaniju stiglo oko 11.000 izbeglica sa Kosova. “Do jutros u pet sati stiglo je oko 11.000 ljudi. Oni i dalje stizu u grupama od po dvoje, desetoro ili dvadesetoro", rekao je Rojtersu portparol ministarstva unutrasnjih poslova Artan Bizga. On je rekao da su albanske vlasti do sada registrovale “izmedju 6.000 i 6.500 izbeglica", ali je dodao da je “veliki broj onih koji idu direktno kod svojih rodjaka". Prema njegovim recima, izbeglice sa Kosova koje dolaze u Albaniju pricaju o ubijanjima i granatiranjima koje srpske snage vrse u njihovim selima i mestima.

DJORDJE SCEPANOVIC, REPUBLICKI KOMESAR ZA RASELJENA LICA

U Crnu Goru izbegla 7.000 lica

Podgorica, FoNet. - U Crnu Goru je, prema podacima Komesarijata za raseljena lica crnogorske vlade, do sada stiglo oko 7.000 izbeglica sa Kosova. Sa Kosova svakog dana u Crnu Goru pristize od 80 do 100 novih izbeglica, uglavnom zena, dece i starih osoba.

Republicki komesar za raseljena lica Djordje Scepanovic izjavio je da se “Komesarijatu do sada prijavilo oko 3.000 osoba sa tog podrucja, koje su zatrazile smjestaj i zbrinjavanje". Scepanovic je istakao da je to manje od polovine svih osoba sa Kosova koje su nasle privremeno utociste u Crnoj Gori, jer se vecina njih smestila kod rodjaka i prijatelja.

On je istakao da izbeglice u svim crnogorskim opstinama prihvataju i evidentiraju posebne komisije koje cine predstavnici Komesarijata, UNHCR, Crvenog krsta i lokalnih organa. Za izbeglice sa Kosova otvorena su dva prihvatna centra u Vruju kod Plava i Petnjici kod Berana. Privremeno raseljenje osobe sa Kosova u Crnoj Gori imaju isti tretman kao i ostale izbeglice, rekao je Scepanovic, dodajuci da su magacini Crvenog krsta poluprazni ali da Komesarijat “cini sto moze".

Troje ljudi umrlo od iscrpljenosti

Tirana, Beta-AFP. - Troje izbeglih kosovskih Albanaca, medju kojima i jedno dvogodisnje dete, umrlo je od iscrpljenosti, rekli su agenciji Frans pres albanski zvanicnici i predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Tropoji, na severu Albanije. “Jedno dete od dve godine, jedna zena i jedan pedesetogodisnjak umrli su od gladi i iscrpljenosti posto su 15 sati hodali kroz planine kako bi pobegli od srpskih napada", rekao je AFP-u albanski zvanicnik Kadri Isufi.

Smrt troje izbeglica sa Kosova AFP-u je potvrdio i predstavnik OEBS-a Kristofer Duan. “Jedan od mojih kolega video je jednog coveka od oko 50 godina i jednu zenu kako su se srusili. Oni su bili mrtvi. Zena je u rukama stezala bebu", rekao je Duan.

Cetiri clana iste porodice, medju kojima je i jedna cetvorogodisnja devojcica, smesteni su u bolnicu jer su ranjeni tokom granatiranja njihove kuce, rekao je Isufi. Prema Isufiju, u bolnici u Tropoji smesteno je oko 400 izbeglica sa Kosova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /