nedelja, 7. jun 1997.

Mega gotivna stvar

Jana Bacevic

Kafu kuvam iskljucivo u Zepter posudi, nakon toga cu kosu oprati Pantene provom, a otkako koristim Alwadzs s krilcima, mnogo se lakse osecam tokom onih dana... So what?!

Sreda, 27. maj

Provela sam divno jutro razvlaceci se u krevetu, posto nam je nastava pomerena u popodnevnu smenu do kraja godine - da ne bismo pravili guzvu maturantima i onima koji polazu prijemni. Pretpostavljam da je lokalna skolska vlast dosla na zakljucak da je nepedagoski prikazivati potencijalnim buducim ucenicima u sta ce izrasti ako se upisu u ovu gimnaziju. Na mojoj osnovnoj, na strateski dobro odabranom mestu (zidu predskolskog), stoji grafit: Bezite, deco, ovo je skola. Lakonski i samodovoljno - jedino sto je autor grafita ocigledno prevideo da ciljna grupa, odnosno deca predskolskog uzrasta, vecinom ne zna ni da cita ni da pise...

Cetvrtak, 28. maj

Upravo sam se vratila s generalne probe za godisnju priredbu koju moja skola tradicionalno odrzava u Ruskom domu. Ako se izuzme nekoliko tehnickih nesporazuma, proteklo je sasvim O.K., a ni cinjenica da smo, kao ucesnici, bili postedjeni nastave, nikom nije mnogo zasmetala... Pocinjem da shvatam koliko sam srece imala da zakacim bas ovako kreativnu ekipu - kad pomislim da sam mogla da zavrsim u nekoj rupetini od gimnazije okruzena gomilom debila koji nedelju provode skupljajuci snagu za ogroman intelektualni napor koji zahteva napijanje & drogiranje do besvesti petkom i subotom uvece, da i ne govorim o poziranju po skupini manje-vise istih klubova. Uostalom, nema svrhe truditi se oko menjanja muzike, enterijera i profila uopste kad ionako niko ne konta gde se nalazi. Cast izuzecima, kao sto su “mladi fizicari" koji iz veceri u vece pokusavaju da dokazu u praksi da je sila puta ubrzanje milion tela navaljenih na sank dovoljna da se isti srusi... Samo napred, momci... gravitacija je ne vasoj strani!

Petak, 29. maj

Dan D konacno je, i moram reci uspesno, zavrsen. Necu sad da razglabam o tome kako je nasa tacka bila medju najboljima, najuspelijima, bla, bla (to se podrazumeva)... U ime proslavljanja idemo u Ska(n)darliju - na sokic... Sokic, I said!

Subota, 30. maj

Posle naporne noci provodim jos jedno divno jutro uz kafu i cigaru, listajuci “Nasu Borbu". Da, kafu kuvam iskljucivo u Zepter posudi, nakon toga cu kosu oprati Pantene provom, a otkako koristim Alwadzs s krilcima, mnogo se lakse osecam tokom onih dana... So what?! Ionako bi trebalo da preimenujemo vrstu u Homo marketingus...

Nedelja, 31. maj

Lezim na podu i citam tekst iz jednog od nedeljnih listova, o nama mladima, problemima mladih, itd., itd... mladi je, inace, poimeniceni pridev, sto sam otkrila praveci se da ucim za tekst iz engleskog, koji se, poput komete u “Deep impactu", zastrasujucom brzinom priblizava, preteci da ostavi katastrofalne posledice... Dakle, poimeniceni pridevi najcesce oznacavaju neku grupaciju koja deli zajednicku osobinu. Primeri: the poor (siromasni); the rich (bogati, ali u negativnom kontekstu); the unemplodzed (nezaposleni); the blind (slepi); i - najbolje od svega - the mentalldz ili (mentalno zaostali)?! Cini mi se da u daljini cujem muziku iz “Zone sumraka"!

Pripadnik poimenicene populacije

Ponedeljak, 1. jun

Dvoumim se da li da sledeci podatak svrstam u jucerasnju “Zonu sumraka" ili u “Ginisovu knjigu rekorda": od sest mogucih predmeta, koliko imam danas, treba da odgovaram svih sest. Spoookdz!

Utorak, 2. jun

Pa, i to se konacno dogodilo... odlepila sam! Prvo sam pevajuci sela za kompjuter i pisala, a ko peva zlo ne misli, te samim time manje cudi sto je moj fals-bas-bariton naprasno zamro cim sam pogledala hrpu udzbenika koja mi se smeskala s radnog stola. Od svih udzbenika uzela sam da citam “Psihologiju", koju nemamo ni po planu, ni po programu... (iako inace imamo sve po spisku). Uz psihologiju konzumirala sam kasicu za bebe s jagodama (super-mega-gotivna stvar!), hrabro pobijajuci optuzbe da pokusavam da dobijem trovanje jagodama da ne bih isla u skolu (JA?! Ma neee). U skoli nas ocekuje sizenje i ludnica - buduci da je juce celo odeljenje pobeglo s prokazenog testa iz engleskog, danas nam se sprema kolektivno vesanje. Pozdravite mi staricu majku i recite joj da je puno volim.

Sreda, 3. jun

Ocekujem Coleta da dodje na kafu s vescu da joj je “Danas" platio za tekstove koje je pisala. Hrm, hrm! Da li sam inspirisala nekog iz ove redakcije?! Mislite o tome!

Autorka je (ocigledno feministkinja) mucenica II razreda Filoloske gimnazije u Beogradu, sakuplja salvete, marke, voli sve sto vole mladi, odgovara svima...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /