utorak, 9. jun 1998.

ODLUKA MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA EVROPSKE UNIJE

Zabrana ulaganja u Srbiju, zamrzavanje racuna u EU

Podrska reformama u Crnoj Gori. Predlozeno da se ovoj republici odobre trgovinske povlastice

Podrska politickom dijalogu i davanje
specijalnog statusa Kosovu unutar SRJ:
Volfang Sisel i Robin Kuk,
FOTO: Rojters

Luksemburg, Beta. - Ministri spoljnih poslova clanica EU juce su zabranili nova ulaganja u Srbiju i zamrznuli njene racune u svojim zemljama, kako bi pokazali predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu da EU nece tolerisati primenu vojne sile na Kosovu. “Savet ministara je usvojio zajednicki stav o zabrani novih ulaganja u Srbiju", navodi se u saopstenju sa sastanka EU cije delove prenosi Rojters. Kao razlog za donosenje takve odluke, navodi se “teska i sve gora situacija na terenu, uz prekomernu upotrebu sile srpskih snaga bezbednosti". Navodi se, takodje, da je EU spremna da “preduzme i druge mere protiv Beograda, ukoliko tamosnje vlasti ne zaustave prekomernu upotrebu sile".

EU poziva Beograd i kosovske Albance da kroz pregovore postignu resenje sukoba, ali navodi da predsednik Milosevic “snosi specijalnu odgovornost", kao sef jugoslovenske drzave. Ministri su pozvali NATO da ubrza procenu vojnih mogucih opcija. U saopstenju se osudjuje Beograd zbog “paljenja kuca i artiljerijskih napada na citava sela, bez biranja ciljeva". Dodaje se da je Srbija “angazovana u kampanji koja daleko prevazilazi ono sto bi se moglo opisati kao ciljana antiteroristicka operacija". Ministri spoljnih poslova EU uz zakljucke koji se odnose na Jugoslaviju, uz Deklaraciju o Kosovu, obuhvataju i ocenu o rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. “Savet ministara pozdravlja rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i smatra da predstavljaju narodnu podrsku reformskoj politici (republickog) predsednika Mila Djukanovica. Savet je naglasio znacaj koji pridaje procesu demokratizacije u celoj bivsoj Jugoslaviji i najavio je svoju crvstu nameru da i nadalje podrzava politicke i ekonomske reforme kojima tezi predsednik Djukanovic u crnoj Gori.

Ministri su zatrazili od odgovarajucih instanci da razmotre sto je pre moguce spektar dalje pomoci Crnoj Gori, ukljucujuci i ponovno odobravanje autonomnih trgovinskih povlastica za robu koja se, u okviru SR Jugoslavije, iskljucivo proizvodi u Crnoj Gori", kaze se u delu zakljucaka o Crnoj Gori.

Bugarska vlada zamrzla novac SRJ i Srbije

Sofija, FoNet. - Bugarska vlada odlucila je juce da zamrzne novcane fondove koje Srbija i SR Jugoslavija (SRJ) imaju u tamosnjim bankama zbog nasilja na Kosovu, javlja Rojters. “Kabinet je usvojio dekret za primenu odluke EU o zamrzavanju imovine vlada Srbije i Jugoslavije u inostranstvu", saopstila je drzavna agencija BTA. Odluka o zamrzavanju ne odnosi se na novac jugoslovenskih gradjana i kompanija u bugarskim bankama, kao ni na racun ambasade SRJ u Sofiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /