utorak, 9. jun 1998.

ZAHTEV NOVAKA KILIBARDE, POVODOM SLANJA REGRUTA IZ CRNE GORE NA KOSOVO I METOHIJU

Hitno sazvati sednicu Vrhovnog saveta odbrane

Narodna stranka smatra da roditelji treba da traze povratak svojih sinova sa ratista na Kosovu

Podgorica. - U jucerasnjoj izjavi za javnost, koju je u ime Narodne stranke potpisao njen predsjednik dr Novak Kilibarda, od drzavnih organa Crne Gore zahtijeva se hitno izjasnjenje o slanju znacajnog kontigenta vojnika sa podrucja Crne Gore na Kosovo i Metohiju. U izjavi se apeluje na predsjednika Crne Gore Mila Djukanovica da hitno zahtijeva sazivanje sjednice Vrhovnog savjeta odbrane “kako bi vojska konacno pocela da funkcionise u skladu sa Ustavom, i kako bi se nedvosmisleno utvrdilo ko je donio odluku o angazovanju crnogorskih vojnika na Kosovu.

Pomenuta izjava sadrzi i stav Narodne stranke - “da roditelji treba da zahtijevaju povratak svojih sinova sa ratista na Kosovu i Metohiji".

Prema navodima u izjavi koju je potpisao dr Kilibarda proteklih dana s podrucja Crne Gore na Kosovo je upucen “znacajan kontingent vojnika koji se nalaze na odsluzenju redovnog vojnog roka". Izvor ove informacije su “uznemireni roditelji i rodbina regruta", a povodom ove cinjenice Narodna stranka postavlja pitanje: “Ko je donio odluku o odlasku crnogorskih regruta na Kosovo, i na osnovu kojih ustavnih ovlascenja".

“Narodna stranka ne vjeruje u objasnjenje da se radi o rutinskim mjerama, jer nam je jos u svjezem sjecanju kako je vojska upotrijebljena 1991. i 1992. godine, kada je, pod firmom vojnih vjezbi, poslata na krvave frontove van Crne Gore, gdje je izgubljeno na hiljade mladih zivota, istice se u izjavi dr Kilibarde, i upozorava da “takvih manipulacija od strane rezima Slobodana Milosevica ne smije vise da bude".

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /