utorak, 9. jun 1998.

OVE NEDELJE SUSRET LIDERA NEKOLIKO OPOZICIONIH STRANAKA

Razgovori o novom savezu

Vuk Obradovic istice preku potrebu objedinjavanja stranka demokratske orijentacije , a nebojsa Covic upozorava na opreznost i ozbiljnost

Da li ce se na srpskoj opozicionoj sceni uskoro pojaviti ozbiljnija politicka alternativa? Okupljanje partija kao stvaranje pandana u Srbiji crnogorskom savezu “Da zivimo bolje", najavio je Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke. Za ozbiljnije angazovanje na formiranju jaceg opozicionog bloka za sada su zainteresovani Alijansa Milana Panica, Socijalemokratija, Demokratska alternativa, Srbija- Zajedno, a pominje se i Gradjanski savez.

Vuk Obradovic , predsednik Socijalemokratija i Nebojsa Covic, prvi covek DA, potvrdjuju da ce tokom ove nedelje biti razgovora o cvrscoj saradnji opozicionih stranaka u cilju demokratskih promena u Srbiji. Obradovic naglasava da je preko potrebno objedinjavanje stranaka demokratske orijentacije i politickog centra.

Iako nije uspela integracija sa Demokratskim centrom, zbog cerga mi nismo krivi, to nije razlog da stanemo na pola puta , naglasava Obradovic. On kaze da je na ovu temu razgovarao sa Djindjicem, a da ove nedelje treba da uslede susreti sa Milanom Panicem, Vesnom Pesic i drugima.

Predsednik Spocijaldemokratije je optimista i veruje da ce dogovori biti uspesni. Po njegovom uverenju, nije najvaznije da se stvari formalizuju , vec da se stvori medjusobno poverenje i odrede jasni politicki ciljevi. A to su demokratske drustvene reforme pre kojih u Srbiji mora da se napravi demokratski proboj, objasnjava Obradovic. On predvidja da se na to nece dugo cekati i cak ove godine ocekuje prevremene izbore, pre svega lokalne i savezne. Vuk Obradovic uskoro treba da putuje u Pariz, gde ce razgovarati sa Borisom Vukobratom, osnivacem Fondfacije za mir i resavanje kriza.

Socijaledmokratija, inace nije ucesvovala na sastanku u Madjarskoj, gde je ova fondacija pozvala predstavnioke nekoliko opozicionih stranaka na razgovor o situaciji u Jugoslaviji i njenoj buducnosti. Na ovaj skup nije otisao ni Nebojsa Covic koji istice da “o nasim problemima treba da se razgovara kod nas". sto ne smeta da se o problemima prica i van zemlje. Ali, kaze, to ovde moze da bude zloupotrebljeno. Po njegovom misljenju, "sami moramo da otvoreno pricamo o problemima i na koji nacin realno mozemo da ih resimo".

Napominjuci da je bilo mozda mudrije nesto konkretnije dogovoriti, pa tek onda o tome obavestavati javnost, Covic kaze da ocekuje poziv za razgovor “od onih koji su to objavili". Do sada nije bilo konkretne price na temu pomnute akcije vise opozicionih stranaka.

Posle Republike Srpske i Crne Gore ostala je jedino Srbija u kojoj nisu zapoceti pravi demokratski procesi, kaze predsednik DA. On napomine da treba biti vrlo oprezana, jer se vrlo lako moze dogoditi da se u javnosti plasira zamena teza - kako je zapravo rec o razbijanju Jugoslavije. U okupljanju snaga, za nas nije sporna razlicitost programa, objasnjava Covic, posto su i ucesnici prve lige takmicari. Tako je i na politickoj sceni - stranke su u svojevrsnoj ligi. Moguci problem je kod selekcije za reprezentaciju, sto prema Covicevim recima, moze da se izbegne jer u ligi, ili savezu, svako moze da sacuva svoj identitet, ako mu je to vazno.

V. Vujic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /