utorak, 9. jun 1998.

KOLIKO IMA ISTINE U TVRDNJAMA O MALVERZACIJAMA U KLINICKOM CENTRU SRBIJE

Sukob dva lobija

Prema nezvanicnim ocenama, u KCS se izmedju JUL i SPS vodi bitka za direktorsku fotelju

“Nasa Borba" je krajem prosle nedelje na svojim stranicama objavila dva nepotpisana pisma potekla iz Klinickog centra Srbije, ciji su potpisnici radnici i Sindikat ove ustanove. Oba teksta se bave navodnim malverzacijama nekoliko ljudi iz KCS, optuzbe su srocene u istom kontekstu, ali su otrovne strele odapete na razlicite ljude i napisana su kao lobisticka podrska odredjenim ljudima u njihovom pohodu na mesto direktora Klinickog centra Srbije!

Intrigantna tema pisama bila je razlog za objavljivanje, kako bi se bar donekle nacela tajnovita prica iz KCS, koja se odvija iza ociju javnosti. Cinjenica je da se bira novi direktor KCS i da za to mesto postoji nekoliko kandidata.

Sudeci prema ovim pismima, u igri oko direktorskog mesta bore se dva jaka lobija, koja, sto se moze procitati izmedju redova, podrzavaju dve partije:SPS i JUL. Prema tvrdnjama iz prvog pisma, koje su potpisala “233 radnika KCS odana sadasnjim direktorima Milivoju Stamatovicu i profesoru Vasi Antunovicu", na mesto direktora ove ustanove trebalo bi da dodje dr Jovan Hadzi Djokic, sadasnji direktor Uroloske klinike u KCS. Autori ovog pisma uputili su zahtev nadleznim drzavnim organima (i MUP Srbije) da ispitaju navodne malverzacije u kojima su, kako tvrde, ucestvovali dr Hadzi Djokic, Nebojsa Maljkovic (vlasnik ASI-banke) i Srdjan Smiljkovic (JUL), koji, prema njihovim saznanjima, poseduju privatnu firmu za snabdevanje medicinskim materijalom. U ovom tekstu se tvrdi da se dr Hadzi Djokic vec ponasa kao direktor.

Ekstra interesi

Ovo leto ce u KCS biti vrelo za mnoge. Do jeseni ce, verovatno, biti postavljen novi direktor ove ustanove. "Kad biste vi znali koliko je tesko biti direktor na ovakvom jednom mestu, sa 7500 zaposlenih, sa dnevnim troskovima od kojih vas boli glava, sa svakodnevnim problemima i desetinama hiljada pacijenata koji od vas zahtevaju maksimalno, znali biste da bi neko ko nema nikakvog interesa pride, sa ovog mesta pobegao glavom bez obzira", reci su jednog od "obicnih radnika" ove ustanove.

Dan nakon objavljivanja ovog dopisa, u Redakciju “Nase Borbe" je stiglo drugo pismo sa vrlo pretencioznim zahtevom, upucenim drzavnim organima: da se raskrinka afera stoleca u kojoj, kako se tvrdi, ucestvuje profesor Vasa Antunovic, sada medicinski direktor KCS i jos sedam njegovih saradnika: Dragisa Lukic, bivsi direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje, Momcilo Mujovic, direktor sluzbe marketinga KCS, Milutin Mrkonjic, direktor CIP-a, Slobodan Sarenac, direktor Inter-eksporta, Jovan Obradovic, direktor “Adoka", profesor Miodrag Ostojic, direktor Klinike za kardiologiju u KCS i Borislav Antic, predsednik Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje. U tekstu koji je potpisao sindikat KCS, navedenim licima je pripisana pronevera u vrednosti od, ni manje ni vise, nego 100 miliona maraka! “Nasa Borba" je, zapravo, objavila samo deo tog pisma, koje su, ocito, srocili protivnici ideje da na mesto direktora KCS treba da dodje dr Vasa Antunovic, takodje jedan od jakih kandidata, ali iz suprotnog lobija. U neobjavljenom delu pisma, koje su u celini videli mnogi optuzeni, detaljno su opisane veze izmedju osam pomenutih ljudi, nacini komunikacije i apsolutna povezanost svih instanci koje su neophodne da bi se ovakvi poslovi obavljali. U jednoj recenici, autori ovog, vrlo uvredljivog teksta, su pomenuli i to da su ovi poslovi toliko “veliki", da se od njih sklanjaju i generali policije i clanovi republicke i savezne vlade. Elem, sta je istina od svega ovoga sto je pisano i sto kola hodnicima Klinickog centra, utvrdice, valjda, tuzilastvo i policija. A mozda i nece, jer ovakve nezvanicne price ni do sada nisu proveravane, a bilo ih je dovoljno. “Nasa Borba" je, objavljivanjem ovih pisama, ukazala na to da se u KCS nesto zaista dogadja. Uobicajeni put istrazivanja neke afere je, u ovim uslovima, vrlo tezak i neizvestan, jer su akteri uvek vrlo gusto zbijeni u redove, odlucni da se medjusobno brane do kraja. Oni koji pokusaju da dodju do neke verzije price obicno budu odbijeni ili izmanipulisani, tako da se u javnosti pojavi ona verzija koja nekom od lobija najvise odgovara. Istinita prica, bas kako svima prija, ostane sakrivena.

Po nezvanicnoj prici, potekloj od jednog od optuzenih iz drugog pisma, u kome se napada prof. Antunovic, bitka za direktorsko mesto, zapravo bitka je izmedju SPS i JUL. “Julovski" kandidati za direktora su dr Jovan Hadzi Djokic, dr Milisav Cutovic, direktor “Cigote na Zlatiboru. Na strani SPS lobija je najjaci kandidat profesor Vasa Antunovic, koji uziva veliki ugled kod zaposlenih u ovoj kuci. “Julovski lobi podrzavaju brojni direktori instituta i klinika KCS, koji su clanovi ove partije, Ministarstvo zdravlja resorni potredsednik vlade dr Milovan Bojic i vrlo jak lobi sa strane, iz vrha same partije. Ko od njihovih kandidata ima najvece sanse, nece se znati do poslednjeg momenta. Odluka kod njih po obicaju pada u poslednji cas. Moja procena je da ce direktor KCS ipak biti dr Hadzi Djokic", reci su jednog od optuzenih za malverzacije, iz pisma napisanog perom protivnika profesora Antunovica - koji je trebalo da, po ranije utvrdjenom dogovoru, nasledi sadasnjeg generalnog direktora Milivoja Stamatovica. SPS lobi, sa druge strane, po priznanju samih aktera, posustaje, jer nema tako mocnu podrsku kao JUL.

Ko moze da ima podatke o malverzacijama?

Sindikat nema nikakve veze sa pomenutim anonimnim pismom, tvrdi dr Stevan Djordjevic, predsednik Republickog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu, inace zaposlen u Klinickom centru. On smatra da je slanje ovakvih pisma na razlicite adrese, zapravo, zloupotreba sindikata.

- Podatke iznete u ovim pismima, mogu da imaju samo mocnici koji ucestvuju u tim malverzacijama, nikako clanovi sindikata, cija je oblast delovanja potpuno drugacija. Ovde se radi o odmeravanju vestine i snaga izmedju aktera koji se zalazu za razlicita kadrovska resenja - kaze dr Djordjevica.

On je objasnio da ne zna nista o malverzacijama o kojima se u pismima govori, ali je sa zadovoljstvom pomenuo da su dr Vasa Antunovic i Slobodan Sarenac, donacijom od 55.000 funti, spasili zivot njihovoj koleginici kojoj je u Londonu transplantirana jetra. Zbog toga su Antunovic i Sarenac dobili zahvalnicu od clanova sindikata.

Promena direktora KCS posledica je zahteva vecine rukovodeceg kadra ove kuce, da na celo ove zdravstvene ustanove, konacno dodje neko ko je lekar. Do sada je, skoro dva mandata, direktor kuce bio pravnik ili ekonomista. Statut KCS predvidja da, kada je direktor nemedicinsko lice, njegovi zamenici budu medicinari i obrnuto: kada je direktor lekar, njegovi zamenici treba da budu pravnici ili ekonomisti. Zahtev da se na celu kuce nadje neko iz struke nije, naravno, bio jedini razlog za promenu u direktorskoj fotelji jer, kako kaze jedan nas sagovornik: “Sve je u parama. Zdravstvo je ogromna “masina" i sigurno je jedan od intersa koji pokrece ovu bitku - finansijski!"

Ostajuci pri stavu da je jedini inicijator tajnih sukoba u KCS - novac, nas izvor ne zanemaruje jos jedan detalj vezan za profesora Antunovica: njegovu povezanost sa Crnom Gorom. On je clan Crnogorske akademje nauka i umetnosti, vrlo cesto odlazi u drugu republiku i tamo operise pacijente, a kako kaze nas izvor - “prijatelj je sa Milom, kao i svi mi". Taj detalj je, po nekima, takodje jedan od razloga zbog kojih se vodi ova nefer borba. Do sada je bilo situacija u kojima je “crnogorska veza" bila tesko podnosljiva za JUL.

S. Milicic

Inter-eksport odbija optuzbe

- Odbijam svaku pretpostavku, a kamoli cinjenicu da je Inter-eksport ucestvovao u malverzacijama, za koje je optuzen u tom nepotpisanom pismu - rekao nam je Slobodan Sarenac, generalni direktor ovog preduzeca.

- Fond za zdravstveno osiguranje nam duguje ogromne pare, a mi smo, snabdevajuci KCS i druge bolnice potrebnim medicinskim materijalom, mnogo izgubili, jer nismo mogli da pratimo kursne razlike. Davali smo besplatno mleko u prahu, slali lekare na kongrese i mislim da nije u redu da se ime nase kuce pominje u tom kontekstu - dodao je Sarenac, direktor Inter-eksporta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /