utorak, 9. jun 1998.

Nece Milo, hoce Ibrahim

Ratko Dmitrovic

Djukanovicu, odnosno Crnogorcima, po Ustavu ove zemlje pripada mesto nakojem je doskora sedeo Radoje Kontic. Drzeci se takve logike, Milosevic je imenovao Bulatovica na Konticevu poziciju iz dva razloga. Prvi, da ojaca Momira uoci crnogorskih izbora (oslabio ga je) i drugi da spreci upravo ovo o cemu govorim: da mu Djukanovicev covek zasedne posle prvog jula u zgradu bivseg SIV-a. Medjutim, izborni rezultat u Crnoj Gori potopio je sve Miloseviceve planove i nadanja, kada su Milo i Sveto u pitanju.

U skladu sa pozitivnim zakonima i voljom naroda, Demokratska partija socijalista izmenice sa svojim koalicionim partnerima zakon po kojem crnogorska delegacija u Vecu republika SR Jugoslavije mora da bude odraz rezultata republickih izbora i uskoro ce u Saveznoj skupstini sedeti samo oni Crnogorci koje Djukanovic i Kilibarda apsolutno kontrolisu. Oni ce zatraziti, kao sto im i pripada, mesto saveznog premijera i jos ponesto o cemu Milosevic ne zeli ni da razmislja, jer bi mu u tom slucaju pozicija bila cvrsta kao babini zubi.

Za posledicu cemo imati sledeci crnogorski stav: Ako vi nama ne date ono sto nam pripada po dogovoru sa Zabljaka, onda nijedna savezna institucija nece moci da kontrolise ni pedalj zemlje Crne Gore. Tako ce Srbija postati jedina zemlja u svetu sa dve vlade (Marjanovicevom i Bulatovicevom) i sa dva predsednika (Milutinovicem i Milosevicem).

U takvom razvoju dogadjaja iz Beograda ce, duboko sam ubedjen, krenuti inicijativa da se racuni izvedu do kraja, odnosno da se Jugoslavija i formalno rastoci u dve samostalne drzave - Srbiju i Crnu Goru i tu se zavrsava prica o onom koncu koji nece izdrzati. Mozda izgleda paradoksalno, ali je vrlo realno ocekivanje da ideje za razvod srpsko-crnogorskog braka krene iz Beograda, a ne sa Cetinja, kao sto se ocekivalo.

Drzim da u takvoj projekciji nema niceg loseg, ali sam za proteklih godina nesto i naucio, pa dodatni strah crpim iz spoznaje da Milosevic ima nepresusno vrelo losih poteza (losih po Srbe), sto moze na povrsinu da izbaci odluku o uspostavljanju nove, cetvrte Jugoslavije, koju bi cinile Srbija i Republika Kosovo.

Rugova bi na tako nesto pristao u sekundi, ni Amerikancima to ne bi bilo mrsko, a Miloseviceva vladavina bi se produzila na jos nekoliko dodatnih godina.

Vec cujem one koji vicu: Ma to su gluposti, to je nemoguce, narod to ne bi dozvolio. Takve molim da se prisete ima li necega ruznog o cemu se proteklih godina govorilo a sto nam se nije dogodilo. A narod? Narod nam se dogodio samo jednom, onda kada je ovaj sistem ustolicne. Jedino to nam se vise nece dogoditi.

(Autor je glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Argument")

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /