utorak, 9. jun 1998.

DANAS POCINJE MEDJUNARODNO SAVETOVANJE O VLASNICKOJ TRANSFORMACIJI U ENERGETICI

Privatizacija - sudbinsko pitanje za sindikat

U Elektroprivredi Crne Gore radnici upisali akcije od 3.000 ekija bespovratno, i od 10.000 ekija pod povlascenim uslovima, a sada se trazi strateski partner

Beograd. - Privatizacija je neminovan proces i u velikim sistemima, poput preduzeca energetike, petrohemije i elektroprivrede. Sindikati su toga svesni, ali skrecu paznju javnosti i vlasnicima ovih sistema da su u procesu svojinske transformacije oni prvenstveno zainteresovani i spremni da odbrane svoje clanstvo od svih nezeljenih posledica vlasnickih promena. Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije na tom planu ima pripremljenu strategiju, a njegov prvi zahtev je da ovaj proces tece javno, da u njega bude ukljucen vecinski sindikat, posebno ako se dogodi da u njemu jedan broj radnika bude proglasen viskom. Sindikat radnika EPS jos lane je preduzeo brojne predradnje da bi spremniji docekao privatizaciju u ovom preduzecu ukoliko do nje dodje ove godine. Zarad toga, jos u decembru 1997. godine, potpisali smo sporazum sa Vladom Srbije. Po njemu, izmedju ostalog, postoji obaveza vlasnika da, najmanje 30 dana pred prodaju preduzeca, o svemu obavesti i zatrazi misljenje sindikata, rekao je juce novinarima Milenko Gostojic, predsednik Sindikata radnika EPS.

Na konferenciji za novinare uprilicenoj pred za danas zakazano medjunarodno savetovanje o privatizaciji u energetici, Gostojic je istakao da je pitanje privatizacije sudbinsko pitanje za sindikate i zaposlene i dodao da privatizacija u EPS nece biti brza, kao i da je Sindikat radnika EPS spreman da se uhvati ukostac sa svim problemima koje ona bude nametnula zaposlenima.

Prema recima Stevana Pajovica, celnika crnogoskog Sindikata radnika energetike i petrohemije, u kotorskom preduzecu “Energetika", privatizacija je u zavrsnoj fazi, a u elektorprivredi ove republike okoncana je prva faza privatizacije koja se odvija po posebnom programu u cijoj je osnovi procena vrednosti imovine.

- Drzava je ostala vlasnik, ali tamosnji zaposleni upisali su akcije i to u vrednosti od 3.000 ekija bespovratno i od 10.000 ekija pod povlascenim uslovima. Sada ocekujemo nastavak privatizacije. On bi bio u formi javnog nadmetanja, a sindkati se zalazu da preduzeca ne otkupi bilo koji vlasnik kapitala, vec neko ko ima i novac i interes da sistem funkcionise, istakao je Pajovic.

Ocenjujuci da je privatizacija u elektroprivredi, energetici i petrohemiji i nacionalno pitanje, Ranko Cvijan, predsednik Sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije, istakao je da ovaj deo privrede mora da ostane u vlasnistvu drzave, jer je on i nacionalno dobro.

- Preciznije, ove kompanije morale bi da budu nacionalne, a jednim delom da se privatizuju i to kroz dokapitalizaciju. Za takav postupak neophodna je i modernizacija postrojenja i to javnom prodajom jednog njihovog dela. Dokapitalizacija bi za osnovni cilj imala bolje funkcionisanje sistema i poboljsanje socijalnog i materijanog polozaja zaposlenih, a ukoliko jedan broj radnika bude proglasen viskom, sindikat zahteva da u tom slucaju budu sacinjeni jasni, a ne deklarativni programi. Tacnije, za prekobrojne se mora obezbediti zaposljavanje, a programi za to moraju imati jasan izvor finansiranja, istakao je Cvijan.

Na kraju, novinarima je receno da ce na medjunarodnom savetovanju o privatizaciji u energetici koje ce se odrzati od 9. do 11. juna u Novom Sadu, ucestvovati 32 predstavnika 13 sindikata radnika iz ovih delatnosti iz 11 zemalja. Medju njima su, pored sindikalista iz Albanije, Ceske, Grcke, Kipra, Rumunije, Spanije i sindikalni predstavnici radnika energetike iz Makedonije i Republike Srpske. Predstavnici francuskog i ruskog sindikata spreceni su da dodju, s tim sto je ruski sindikat “Elektrounion" dostavio svoj projekat privatizacije.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /