utorak, 9. jun 1998.

ODBOR ZA POLJOPRIVREDU SKUPSTINE SRBIJE

Republicke rezerve otkupice 600.000 tona psenice

Sve je spremno za uspesnu zetvu psenice, naravno, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, potvrdio je Jovan Babovic, republicki ministar za poljoprivredu, na jucerasnjoj sednici Odbora za poljoprivredu Skupstine Srbije. Sa 820.000 hektara posejanih oranica ocekuje se bogat rod od tri miliona tona. Od te kolicine psenice kad se podmire potrebe stanovnista i drzavne rezerve 1,5 miliona tona preostaje za izvoz.

“Republicka direkcija za robne rezerve otkupice 600.000 tona i sve isplatiti u predvidjenom roku. Plan je da se polovina otkupi do kraja avgusta, 30 odsto u toku septembra, a ostatak do kraja oktobra. Isplata ce, takodje, biti u tri rate, a zastitna cena je 1,10 dinara za prvu klasu, za drugu je dinar dok je za trecu 0,90 dinara", rekao je Babovic, naglasavajuci da ce se seljacima hlebno zrno placati iz realnih izvora. Potvrdio je i da je obezbedjena sva potrebna mehanizacija i gorivo.

Primedba Pantelije Petrovica bila je da su pariteti u neskladu i da u stvari seljaci ne prodaju psenicu nego je predaju, a za uzvrat dobiju gotovo nista. Zbog takvog odnosa drzave prema njima moze se ocekivati da se na iducu jesen setva i ne obave. Zapitao je i predstavnike vlade da li su Azotari iz Panceva odobrili da poskupi cenu azotnih djubriva.

Takvim ocenama suprotstavio se ministar Babovic napominjuci da seljaci imaju mogucnost da visak roda ponude na trzistu za cenu koju mogu da dobiju, ali treba da se ima u vidu da bi sada na svetskoj pijaci za kilogram psenice dobili 55 para, sto je duplo manje od zastitne cene. Za uveravanje da setva ne moze biti dovedena u pitanje argument mu je bio da se do sada nikad nije desilo da njive ostanu neposejane. Iako je na kraju usvojen program vlade o ovogodisnjoj zetvi ostalo je bez odgovora pitanje Mihalja Secelja na koji nacin ce se seljaci zastiti od novih doprinosa koji su u odnosu na proslogodisnje skoro duplo veci.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /