utorak, 9. jun 1998.

VOLFGANG ISINGER, NEMACKI DIPLOMATA

Beogradske vlasti nece miroljubivo resenje

Luksemburg, Beta. - Direktor politicke direkcije nemackog ministarstva inostranih poslova Volfgang Isinger izjavio je juce u Luksemburgu da u stavu vlasti u Beogradu “izgleda nema pomeranja ka miroljubivom resenju na Kosovu". On je dodao da srpsko rukovodstvo medjunarodni pritisak dozivljava kao da je “ceo svet protiv Srbije" i uzvraca:“Sankcije nam ne mogu nista".

Isinger, koji se upravo vratio iz posete Beogradu i Pristine, na ministarskom zasedanju Evropske unije je upozorio da se na Kosovu situacija radikalizuje i da to ugrozava polozaj lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove. Nemacki diplomata je zatrazio obustavu akcija srpske policije i jugoslovenske armije na Kosovu, i dodao da u smirivanje stanja i sprecavanje destabilizacije Albanije i Makedonije treba da se ukljuci i NATO.

Isinger je naglasio da ce situacija na Kosovu, biti predmet razgovora u Bonu podrobno izmedju sefova diplomatija Nemacke i Rusije. On je rekao da se “nista ne sme da ucini bez Rusa, vec samo uz podrsku i u dogovoru s Moskvom".

Isinger smatra da bi NATO trebalo da kroz program Partnerstvo za mir obavi sve moguce pripreme, tako da, kada i ako dobije saglasnost Saveta bezbednosti UN, prakticno odmah ili u sasvim kratkom roku, uz dodatne pripreme, moze da se intervenise u cilju sprecavanja nasilja na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /