utorak, 9. jun 1998.

SNP CG TRAZI DA SE PONOVE IZBORI U HERCEG NOVOM I NA ZABLJAKU

Prigovori SNP odgadjaju sednicu Skupstine Crne Gore

Potpredsednik crnogorske vlade Miodrag Vukovic smatra da je ovakav postupak opstrukcija sa formalno- pravnim pokricem, ali da iza toga stoji zelja da se ovim odvrati paznja od ogromnih problema u Srbiji

Podgorica. - Socijalisticka narodna partija CG SNP pokvarila je plan pobjednicima na izborima u Crnoj Gori o zakazivanju konstitutivne sjednice crnogorskog parlamenta za srijedu, 10. juna. Kako je juce informisala podgoricka “Pobjeda", Bulatoviceva SNP je, neposredno prije isteka roka od 72 sata, uputila prigovore opstinskim izbornim komisijama u Herceg Novom i Zabljaku na ponovljene izbore na dva biracka mjesta u tim opstinama. Opstinske izborne komisije su prigovore odbile, ali je SNP CG ostala zakonska mogucnost da se u naredna 72 sata zale Republickoj izbornoj komisiji. Ukoliko i RIK odbije prigovore, cio postupak se moze produziti za jos 24 sata, posto je dopustena mogucnost zalbe Ustavnom sudu Crne Gore.

“Pobjeda" u tekstu na naslovnoj strani najnovije poteze SNP CG ocjenjuje kao opstrukciju, za koju je iskoriscen formalno-pravni povod. “Ignorisuci ubjedljivu pobjedu koalicije “Da zivimo bolje" u Crnoj Gori, glavni cilj je, ocigledno, i to da se u Saveznoj skupstini na brzinu proguraju vec najavljeni unitaristicki projekti, i zbog toga im je veoma vazno da odloze sjednicu crnogorskog parlamenta", procjenjuje “Pobjeda".

U izjavi za “Pobjedu", potpredsjednik crnogorske vlade Miodrag Vukovic kazao je da se “sa formalno- pravnog stanovista ne moze osporiti ovakav potez SNP", ali da “nema nikakve sumnje da nijesu bili iskreni kada su priznali izbore i saopstili da ce konstruktivno i demokratski djelovati u postupku formiranja nove vlasti u Crnoj Gori".

“Za svakoga, iole upucenog u zbivanja na relaciji Podgorica-Beograd jasno je da se ovakvim ponasanjem pokusava osvojiti novi manevarski prostor za protivustavno i nelegitimno ponasanje Savezne vlade i Vijeca republika Savezne skupstine. Zvanicni Beograd, ocigledno, ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je minulim izborima zavrsena politicka kriza u Crnoj Gori. Njihovo destruktivno ponasanje sracunato je da bi se odvratila paznja od ogromnih problema u Srbiji, koje su oni izazvali i koji izlaze na vidjelo domace i svjetske javnosti", zakljucio je, u izjavi za “Pobjedu", potpredsjednik Vlade Crne Gore Miodrag Vukovic.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /