utorak, 9. jun 1998.

MINISTARSKI SAVET EU USVOJIO DEKLARACIJU O KOSOVU

Osuda i zabrinutost zbog nasilja

Milosevic ne bi trebalo da veruje da ce medjunarodna zajednica biti zavedena pricom o miru, dok je realnost na terenu represija koja se stalno povecava, kaze se izmedju ostalog u Deklaraciji EU

Luksemburg, FoNet. - Ministarski savet Evropske unije usvojio je juce na zasedanju u Luksemburgu Deklaraciju o krizi na Kosovu u kojoj izrazava duboku zabrinutost zbog “intenzivnih borbi" u pokrajini, javlja Rojters. “Mi smo duboko zabrinuti zbog intenzivnih borbi na Kosovu. Izvestaji o rasirenom spaljivanju kuca i neselektivnim artiljerijskim napadima na citava sela ukazuju na novi stepen agresije od strane srpskih snaga bezbednosti. Mi smo uznemireni zbog izvestaja da ovi napadi pocinju da stvaraju novi talas etnickog ciscenja. Mi ostro osudjujemo ovu akciju koja - zajedno sa sistematskim iskljucivanjem medjunarodnih posmatraca iz zahvacenih zona - pokazuje da je Beograd angazovan u kampanji nasilja koja daleko izlazi iz onoga sto bi legitimno moglo biti opisano kao ciljna antiteroristicka operacija. Mi insistiramo na trenutnom zaustavljanju svih nasilnih akcija i pozivamo na povlacenje specijalnih policijskih i vojnih jedinica", istice se u Deklaraciji.

Ministarski savet EU izrazio je posebnu zabrinutost zbog povecanog broja izbeglica sa Kosova koji zbog sukoba prelaze u Albaniju i ukazao na neophodnost njihovog povratka, koji bi, po mogucstvu, nadgledao Visoki komesarijat UN za izgbeglice (UNHCR). “Pun pristup humanitarnih organizacija, narocito Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, podrucjima sukoba je nuzan. Dalje, medjunarodni strucnjaci za sudsku medicinu moraju imati priliku da sprovedu neophodnu istragu u cilju razjasnjavanja okolnosti u kojima su civili poginuli", naglasava se u Deklaraciji. “Mi i dalje osudjujemo svaku upotrebu nasilja u politicke svrhe sa obe strane. Evropska unija je odlucna da odigra svoju ulogu u zaustavljanju dotoka novca i oruzja Oslobodilackoj vojsci Kosova (OVK). Na susednim zemljama je posebna odgovornost da obezbede da se njihova teritorija ne koristi za podrsku aktivnostima OVK.

Mi pozivamo Beograd da preduzme hitne korake na smanjivanju napetosti u pokrajini kako bi se stvorila atmosfera potrebna za politicki napredak. Mi ponovo izrazavamo svoju podrsku odlucnosti Ibrahima Rugove da trazi politicko resenje kroz dijalog. EU podrzava dodeljivanje specijalnog statusa, ukljucujuci visok stepen autonomije, Kosovu, unutar Savezne Republike Jugoslavije", kaze se u Deklaraciji EU o Kosovu. Ministarski savet podvlaci da predsednik SRJ Slobodan Milosevic snosi posebnu odgovornost za podsticanje mirnog resavanja problema na Kosovu. “On ne bi trebalo da veruje da ce medjunarodna zajednica biti zavedena pricom o miru, dok je realnost na terenu represija koja se stalno povecava, kaze se izmedju ostalog u Deklaraciji EU. Evropska unija ostaje spremna da nastavi i sa drugim merama protiv Beograda. Ona ohrabruje medjunarodne bezbednosne organizacije da nastave svoje napore i razmotre sve opcije, ukljucujuci i one za koje je neophodno odobrenje Saveta bezbednosti UN, po clanu VII (Povelje UN", kaze se u Deklaraciji o Kosovu Ministarskog saveta EU.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /