sreda, 10. jun 1998.

IZJAVA GREJEMA BLUITA, ZAMENIKA GLAVNOG TUZIOCA TRIBUNALA ZA RATNE ZLOCINE

Kosovo u nadleznosti Haga

Tuzilastvo suda u Hagu zakljucilo da je na Kosovu u toku oruzani konflikt, pa ce narednih dana Beogradu biti upucen zvanican zahtev za upucivanje tima istrazitelja

Tuzilastvo Haskog tribunala je definitivno zakljucilo da je na Kosovu u toku oruzani konflikt te da, shodno tome, ima stvarnu nadleznost da istrazuje tamosnja zbivanja i krivicno progoni osobe koje bi mogle da budu odgovorne za teska krsenja medjunarodnog humanitarnog prava. Saglasno tom zakljucku, izjavio je juce zamenik glavnog tuzioca Grejem Bluit, Beogradu ce narednih dana biti upucen zvanican zahtev da omoguci upucivanje istraziteljskog tima na podrucje Kosova u cilju pokretanja sluzbene istrage.

U ekskluzivnom razgovoru, Bluit je podsetio da je glavni tuzilac Luiz Arbur jos 10. marta ove godine ukazala da Tribunal ima teritorijalnu nadleznost nad citavim podrucjem bivse Jugoslavije, te da zato tuzilastvo prikuplja informacije o zbivanjima na Kosovu. Da bi se, medjutim, sa prikupljanja informacija preslo na sluzbenu istragu bilo je neophodno da se tuzilastvo najpre uveri da na Kosovu postoji oruzani konflikt buduci da mu je takvo ogranicenje postavljeno statutom Tribunala. Uprkos pocetnim objasnjenjima da se radi o antiteroristickoj akciji, rekao je juce Bluit, aktivnosti koje su na Kosovu sprovedene poslednjih nedelja, navele su nas na zakljucak da ne moze biti ni govora o bilo cemu drugome osim o oruzanom konfliktu, tako da smo sada sigurni da imamo nadleznost da to istrzaujemo. Ta nadleznost, objasnio je Bluit, izvire iz 4. i 5. clana Statuta koje Tribunal ovlscuje da istrazuje i progoni odgovorne za genocid i zlocine protiv covecnosti, koji se mogu pociniti kako u medjunarodnom tako i u unutrasnjem oruzanom konfliktu. U medjuvremenu je, otkriva Bluit, Generalna skupstina UN odobrila dodatna sredstva za kosovsku istragu, koja nisu bila predvidjena redovnim budzetom, tako da tuzilastvo ima sada dovoljno izvora za razgranavanje svojih aktivnosti. Pored toga, neke od zemalja clanica UN uputile su svoje kriminalisticke i druge eksperte u specijalni istraziteljski tim, cije je formiranje u toku. Pojedine zemlje, takodje dostavljaju tuzilastvu relevantne informacije o kosovskim zbivanjima. Tim povodom, Bluit je potvrdio da je delegacija Advokatske komore Pristine pre desetak dana posetila Hag i urucila tuzilastvu izvesnu dokumentaciju koja se sada proucava zajedno sa ostalim informacijama koje su na raspolaganju tuzilastvu.

M. Klarin

Otkrice holandske televizije

Povodom proslonedeljnog otkrica holandske televizije da srpska policija na Kosovu koristi okopna borna kola, koja su jula 1995. u Srebrenici snage generala Mladica otele holandskim “plavim slemovima", Bluit kaze kako je to veoma znacajan trag koji ce tuzilastvo do kraja istraziti. Holandska vlada je, podsetimo, od Beograda zvanicno trazila povracaj ukradenih bornih kola, a holandski ministar odbrane Vorhuve je tim povodom ukazao kako njihovo koriscenje na Kosovu baca novo svetlo na odnose Karadzica i Mladica sa Milosevicem.

Na pitanje da li bi neko od sefova drzava i vlada, ministara ili drugih zvanicnika, ukoliko je protiv njega u Hagu podignuta tajna tj. zapecacena optuznica, uzivao imunitet tokom zvanicnih poseta u inostranstvu, Bluit je odgovorio da za dela u nadleznosti Tribunala nema imuniteta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /