sreda, 10. jun 1998.

BUDIMPESTA: U KOORDINACIJI FONDA ZA MIR I RESAVANJE KRIZA SASTALI SE DELOVI SRPSKE OPOZICIJE

Krece “treci talas"

Osnove za medjusobno cvrsce povezivanje tri nacela - decentralizacija, regionalizacija i saradnja sa svetom - kaze Mile Isakov (RDSV)

Na pomolu je, nakon proteklog vikenda vec sasvim izvesno, novo opoziciono okupljanje na domacoj politickoj sceni. U organizaciji Fondacije za mir i resavanje kriza Borisa Vukobrata stranacki lideri reseni za cvrsce povezivanje takozvanog “treceg talasa" sastali su se u blizini Budimpeste i potpisali Dokument o namerama koji za cilj pretpostavlja cvrscu saradnju i povezivanje stranaka demokratske orijentacije.

Vukobrat je bio domacin predstavnicima Lige socijaldemokrata Vojvodine, Reformske demokratske stranke Vojvodine, Saveza vojvodjanskih Madjara, koalicije “Sumadija" i “Sandzak", Socijaldemokratske unije i Nove demokratije. Sve stranke bile su predstavljene svojim liderima i jos po jednim clanom rukovodstva, od predsednika je izostao jedino Dusan Mihajlovic iz ND. Skupu je prisustvovao, kako saznajemo, i Azem Vlasi, a Demokratska alternativa, iako su prethodno njeni predstavnici potvrdili ucesce, poslala je poruku, pozdravljajuci ovu inicijativu, ali sa rezervom sto je mesto sastanka bilo u inostranstvu. Medju ucesnicima nije bilo ni Gradjanskog saveza Srbije, mada se potpisnici Dokumenta o namerama nadaju da ce se inicijativama “treceg talasa" sem Demokratske alternative pridruziti i GSS.

Alternativa

O ciljevima najnovijeg pokusaja za okupljanje opozicije Mile Isakov, koji je u ime RDSV ucestvovao na skupu, kaze da je rec o povezivanju demokratskih partija koje se dosada nisu kompromitovale, ni kada je rec o pitanju rata i mira, niti su bile ucesnici razocaravajucih pokusaja u opoziciona objedinjavanja. Rec je, kaze Isakov, o demokratskim strankama koje cine istinsku alternativu i ovom rezimu, ali i opoziciji, ovakvoj kakvu je znamo, kao pretezno nacionalisticku i centralisticku. Koja nastoji samo da promeni rezim, ali ne nudi i promenu drzavno-politickog uredjenja zemlje, dakle ni nacina vladanja. Isakov dalje precizira da se u usvojenom dokumentu sve partije predstavljaju kao partije demokratske orijentacije opredeljene za reforme, dok su osnove za njihovo cvrsce medjusobno povezivanje tri nacela: decentralizacija, regionalizacija i saradnja sa svetom. Na toj platformi - dodace jos - pozivamo i druge demokratske partije na saradnju u krajnje neobavezujucoj formi.

Smisao dakle - prepricava Isakov dogovor iz Budimpeste - nije neka nova forma udruzivanja, barem ne odmah, vec konkretna medjusobna saradnja uz logisticku podrsku Fondacije za mir i resavanje kriza. Sve u nadi da ce iz toga proizaci bolje medjusobno upoznavanje, uzajamno poverenje, a onda i biti otvorena mogucnost za razlicite oblike povezivanja i udruzivanja. Konacno dakle - formiranje takozvanog treceg bloka, odnosno “treceg talasa" u Srbiji, koji ce biti dakle izvan rezima i opozicije.

“Usitnjavanje ukrupnjavanja"

Sastanak u Budimpesti zavrsio se i dogovorom za novi susret u roku od mesec dana, najverovatnije u Subotici. Fondacija Borisa Vukobrata preuzela je obavezu da koordinira pripremu Akcione platforme i organizovanje novog skupa. O sansama novog pokusaja zbijanja redova u trecem bloku, u svetlu najava i drugih pokusaja, pre svega oko Alijanse Milana Panica, kao i Demokratske stranke i povodom dilema o mogucem “usitnjavanju ukrupnjavanja". Isakov nakon budimpestanskih razgovora kaze:

- Kod nas je to drugacije, prosto zato sto ovde niko nece da bude stozer, odnosno lider, na cemu su dosad propadali svi pokusaji objedinjavanja. Nemamo nista protiv da se i drugi udruzuju, pa da onda ako sve te inicijative i uspeju mozemo se na kraju mozda svi i povezivati, ali opet i jedino po principu ravnopravnosti, kao sto je to sada i medju strankama okupljenim oko inicijative Borisa Vukobrata.

Z. Serences

Saradnja sa DPS

Najozbiljnije racunamo i na tesnu saradnju sa Demokratskom partijom socijalista iz Crne Gore i njihovu podrsku u prenosenju reformisticke inicijative i pozitivne energije koja je stvorena njihovom pobedom na crnogorskim izborima - kaze Mile Isakov o namerama “treceg talasa" na srpskoj politickoj sceni. Milica Pejanovic-Djurisic se inace i ocekivala na skupu u Budimpesti, ali je sve ostalo samo na telefonskoj vezi. U potpisanom dokumentu o namerama ucesnici skupa su inace pozdravili pobedu koalicije “Da zivimo bolje" i posebno naveli stav da je predsednik SRJ duzan da mandat za sastav Savezne vlade poveri njihovom predstavniku. Kada je, opet, o Kosovu rec, predstavnici partija demokratske orijentacije zatrazili su hitnu obustavu svih oruzanih akcija i svakog vida nasilja i jacanja politickog procesa resavanja krize.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /