sreda, 10. jun 1998.

AMERICKE DIPLOMATE KRISTOFER HIL I RICARD MAJLS POSETILE KOSOVO

Neizvestan nastavak pregovora u Pristini

Hil: U Decanima mnogo toga osteceno. Majls: Preduslov nastavka srpsko-albanskih razgovora povratak izbeglica i prisustvo stranih predstavnika. Danas razgovori s Rugovom i Demacijem

Novinari nepozeljni za obe strane:
Policija kontrolise vozila na putu
oko 50 kilometara od Pristine
FOTO: FoNet/AP

Pristina. - Pregovaracki tim kosovskih Albanaca, od juce je to sasvim izvesno, nece se ni u petak pojaviti na razgovorima sa politickom delegacijom iz Beograda. Takav zakljucak namece se nakon najnovijih poseta americkih diplomata Kristofera Hila i Ricarda Majlsa Kosovu.

- U ovom casu se ne moze predvideti sledeci susret i nastavak razgovora srpske i albanske strane, prvenstveno zbog trenutne situacije u regionu Decana - izjavio je juce Kristofer Hil, americki ambasador u Makedoniji i trenutno posrednik Kontakt grupe, posle razgovora s predstavnicima albanskog tima G-15.

- U ponedeljak sam bio u Decanima. Situacija je tamo veoma teska, mnogo toga je osteceno - rekao je Hil. Stanje u toj oblasti dodatno je otezano i zabrinjavajucom situacijom sa izbeglicama, jer je za mnoge trenutno u Decanima i okolini nemoguce ziveti. Mi moramo biti sigurni u tvrdnju srbijanske policije o mogucnosti bezbednosnog povratka izbeglica i to sto je pre moguce.

- Svi se slazemo - dodao je Hil, da razgovore treba nastaviti, ali je jedan od preduslova i da se osim povratka izbeglica obezbedi bezbednosno prisustvo stranih diplomatskih predstavnika u decanskoj regiji. Taj proces je zapoceo mojom posetom i dolaskom Ricarda Majlsa, ali su u oblasti Decana ugrozeni ljudski zivoti i stoga smatramo neophodnim buduce svakodnevno prisustvo medjunarodnih diplomata u toj zoni. Vazno je takodje uspostaviti humanitarni koridor i pomoci ljudima u okolini Decana, za sta vec postoji americka spremnost. Postoji, takodje, i plan humanitarnog snabdevanja, ali za to nisu obezbedjeni bezbednosni uslovi, naglasio je Hil.

- Mi smatramo da je rec o planiranom etnickom ciscenju sela u toj oblasti kako bi se mogao kontrolisati put Djakovica-Decani-Pec. U takvim okolnostima nemoguce je nastaviti ozbiljne razgovore izmedju albanske i srpske strane - izjavio je za “Nasu Borbu" Bljerim Salja, portparol G-15. Mi trazimo povlacenje policije iz decanskog regiona, dolazak medjunarodnih posmatraca i bezbedan povratak izbeglica, kao i stvaranje okolnosti za obnavljanje uzajamnog poverenja. Bez tih uslova nastavak razgovora za nas je neprihvatljiv - naglasio je Salja. - Koliko je u ovom trenutku i svet zainteresovan za resenje kosovskog problema, najbolje svedoci intenzitet predstojecih medjunarodnih skupova na najvisem nivou - rekao je Salja.

Spremajuci se da poseti Decane otpravnik poslova ambasade SAD u Beogradu Ricard Majls juce je u Vladicanskim dvorima manastira Gracanica razgovarao sa vladikom rasko-prizrenskim Artemijem. Po Majlsovim recima, neophodno je hitno zatvoriti krug nasilja na Kosovu i odvojenim pritiscima na obe strane ponovo dovesti Srbe i Albance za pregovaracki sto.

Ricarda Majlsa, inace, danas ocekuju razgovori sa Ibrahimom Rugovom i Ademom Demacijem. Najavljujuci taj susret americki diplomata je rekao kako ne misli da neko kontrolise OVK, ali veruje da bi “Demaci mogao imati izvestan uticaj". To je prvi put da neko iz diplomatskih krugova dovede OVK u kontekst moguceg politickog uticaja albanskih lidera.

Brojni domaci i strani novinari su, inace, i juce vreme proveli uglavnom u Pristini jer se, kao i poslednjih dana, nije moglo bezbedno kretati putem Pristina-Pec ili stici do decanske regije. Nekoliko kilometara od policijskog punkta Komorane u pravcu Peci put prema ovom gradu i Klini kontrolise OVK. O nekim procenama u albanskim politickim krugovima u Pristini teritorija koju kontrolisu pripadnici OVK u ovom trenutku obuhvata vise od 2.000 kvadratnih kilometara.

V. Ilic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /