sreda, 10. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Podvih obdarenog stetocine

Stojan Cerovic

Opet sankcije. Opet NATO. Milosevic se kanda negde pretplatio, pa mu te stvari stizu redovno. Ako jednog meseca izostanu, drugog stigne dupla doza. Vise ne moze ni da trepne nekaznjeno. Znaju oni kako on trepce. Ni to ne cini zaludu i bez neke namere, a namere su mu takve da obavezno negde pukne neka pogibija.

Koga predstavlja i u cije ime ovaj covek vlada drzavom, kad je svako malo izlaze najtezim kaznama i najopasnijim pretnjama koje se mogu naci u ovom sarenom svetu? Brani Kosovo? Sprecava strano mesanje? Tvrdio je da hoce da pregovara bez posrednika, a umesto pregovora puca se vise nego ikad. Umesto posrednika priblizava nam se NATO, kao dokaz uspesnosti politike nepopustanja pred pritiscima.

Milosevic je na najboljem putu da natera medjunarodnu zajednicu da odustane od protivljenja otcepljenju Kosova. A u zamenu za taj gubitak Srbija dobija sankcije i mogucu NATO intervenciju. Pa, mislim da se radi o podvigu kakav moze da ostvari samo retko obdaren i posebno nadahnut stetocina. Pri svemu tome, njegova glavna briga nisu ni Kosovo, ni sankcije, ni NATO, nego Milo Djukanovic.

Da njega nema, sve bi se lako objasnilo, zvucalo bi logicno i jedino moguce. Sankcije bi se shvatile i prikazale kao nacionalna sudbina i kao najdublji izraz srpskog identiteta. Ali, kako to da Crnogorci mogu da zive bez sankcija? Ovaj problem mogao bi uskoro postati neresiv za Milosevica, pogotovu ako dovede do izvesnih prakticnih posledica.

Crna Gora ce, naime, po zamisli Evropske unije, biti izuzeta i imace trgovinske povlastice, koje se odnose samo na robu tamo proizvedenu. To znaci da ce svako ko u Srbiji ima smisla za biznis od sada na svoju robu stavljati nalepnicu “made in Montenegro". Evropa i svet bi cak mogli odluciti da to mirno tolerisu u nadi da ce Srbija na kraju shvatiti koliko je to glupo, skupo i ponizavajuce. Neko bi, dakle, u takvoj situaciji, mogao doci na ideju da prevrne Milosevicevu stolicu.

Stvari su se opasno uprostile. Vise prosto nema mesta za drugacija tumacenja. Milosevic znaci sankcije, NATO i neprekinuti niz poraza. Seselj i gospodja Markovic tome samo dodaju nesto slikovitosti i jezive uverljivosti. To sto je opozicija nikakva vise nije dobar odgovor na pitanje u cije ime oni vladaju Srbijom?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /