sreda, 10. jun 1998.

KRIZA KOALICIONE GRADSKE UPRAVE

Otimanje oko opstinske kase

SPO ne odustaje od zahteva da gradska vlada povuce predlozeni koncept upravljanja Novim Sadom cak i po cenu izglasavanja poverenja gradonacelniku Stevanu Vrbaskom

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) doneo je preksinoc odluku da ne odustane od zahteva da gradska vlada povuce predlozeni koncept upravljanja Novim Sadom cak i po cenu da to dovede do potpunog raspada lokalnog saveza stranaka koji cine nekadasnje clanice koalicije “Zajedno". SPO je spreman da pri tom rizikuje da druga strana, koju predvodi Demokratska stranka (DS), zatrazi izglasavanje poverenja gradonacelniku Stevanu Vrbaskom i tako dovede u pitanje sporazum po kojem to mesto pripada SPO-u.

Kriza koalicione gradske uprave ce biti razresena, kako to obe strane najavljuju, na prvoj narednoj sednici Skupstine grada. Ocekuje se da ona bude zakazana za nedelju ili dve.

- Jos uvek nije kasno da izbegnemo totalni sukob - izjavio je za “Nasu Borbu" portparol Gradskog odbora SPO Lazar Slepcev. On tvrdi da je to lako moguce ako demokrate odustanu od spornog koncepta upravljanja gradom koji pokusava da nametne predsednik gradske vlade Caslav Popovic. Smisao tog koncepta je centralizacija izvrsne vlasti, sto u praksi u prvom redu znaci da bi gradska vlada - a to ce reci demokrate - stekla potpunu kontrolu nad gradskom kasom. SPO i njegovi saveznici to niposto ne zele. Slepcev je rekao da ce SPO na narednoj sednici Skupstine grada zatraziti opoziv Popovica ukoliko ovaj sam ne podnese ostavku. On veruje da SPO moze da spreci “nametanje Popovicevog koncepta". Odnos snaga u Gradskoj skupstini se pomera, po njegovim recima, u prilog SPO-u kojem je ovih dana prisao reformista Slobodan Begojev tako da ova stranka sada ima 20 od ukupno 70 odbornika u Gradskoj skupstini.

Crveno-crna koalicija

Demokrate u Novom Sadu tvrde da je na sceni delovanje crveno-crne koalicije, koju ovde olicavaju socijalisti, radikali i SPO. Isto misljenje zastupaju reformisti i socijaldemokrate Nenada Canka. Reformisti nisu zeleli da komentarisu prelazak jednog njihovog odbornika u redove SPO. Canak je, medjutim, bio izricit u tvrdnji da se kolebanje nekih njegovih stranackih kolega moze da okvalifikuje kao "kolebanje ekstremista".

Zajedno s radikalima, koji imaju osam i socijalistima koji imaju sest odbornika, SPO moze da “rusi" demokrate ako uspe da “kupi" samo jos dva glasa. Nude mu se, navodno, najmanje tri odbornika, od kojih je jedan demokrata. Njihovi motivi su razliciti: od licnih politickih ambicija do koristoljublja. To je cinjenica koju je predsednik Gradskog odbora DS Borislav Novakovic ovih dana komentarisao kao “razbijacku ulogu SPO". On je izjavio da je u pitanju “posao kompromitovanja svakog opozicionog otpora Milosevicevoj vlasti koju Vuk Draskovic sprovodi na republickom nivou", a novosadska organizacija SPO “na gradskom nivou".

Slepcev tvrdi da SPO ni u jednom trenutku nije dovodio u pitanje koalicioni sporazum po kojem funkcija gradonacelnika pripada toj stranci, a mesto predsednika gradske vlade demokratama.

- Neka zrtvuju Caslava i njegov koncept, pa ce biti sve u redu - porucio je Slepcev i dodao da je njegovoj stranci potpuno svejedno koga ce demokrate postaviti na to mesto.

J. Briza

“Popovic mora da se povuce"

Jos jednom je potvrdjen odlucan stav novosadskog SPO da predsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada, gospodin Caslav Popovic, mora da se povuce s funkcije - saopsteno je nakon preksinocne sednice gradske organizacije Srpskog pokreta obnove. Ovaj cin, ukazano je tim povodom, nije uperen protiv naseg prioritetnog koalicionog partnera DS, vec samo protiv jednog clana ove stranke, gospodina Popovica, koji je pozeleo da nekontrolisano vlada gradom, time potencijalno minimizirajuci cak i uticaj sopstvene stranke na sebe.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /