sreda, 10. jun 1998.

OKRUZNI SUD U CACKU

Sudjenje za pet narucenih ubistava

Cacak. - Pred petoclanim vecem Okruznog suda u Cacku, kojim predsedava sudija Mihajlo Cvrkic, juce je otpocelo sudjenje grupi okrivljenih koje optuznica tereti za pet ubistava i vise pokusaja ubistava koja su, prema njihovim iskazima, izvrsena po narudzbini Gorana Bojovica i Mika Velimirovica, obojice iz Cacka.

Okrivljeni Darko Nikolic, Dejan Zivotic, Vladimir Ninic, svi iz Beograda, Slavo Markovic, Ivica Minic, Nenad Marinovski, svi iz Cacka i Jeremija Pajovic iz Beograda, nisu imali primedbi na navode optuznice i svi su se slozili da pred sudskim vecem daju iskaze po svakoj tacki optuznice.

Darko Nikolic, prvooptuzeni koga optuznica tereti za ubistvo Milijana Andjelica, Milivoja Vujovica i Jovana Aleksica, svi iz Cacka, kao i za pokusaj ubistva Tomislava Mihajlovica iz Cacka i Vladimira Grubaca iz Beograda, u potpunosti je odbacio sve glavne tacke optuznice i pored toga sto je u istraznom postupku priznao sva navedena dela. Nikolic sada tvrdi da mu je priznanje iznudjeno posle visednevne policijske torture u stanju kada je imao visoku temperaturu kao posledicu ranjavanja u pucnjavi u Juznoj Africi, a policajci su ga drzali golog kod otvorenog prozora i polivali vodom iako je napolju bilo ispod nule. Nikolic takodje tvrdi da su ga prilikom saslusanja policajci terali da jede so i na kraju pretili da ce mu ponovo polomiti vec ranjenu nogu ako ne prizna ova dela. Tom prilikom Nikolic je pored ova tri ubistva, kako sam kaze, priznao jos deset ubistava, a s kojima nije imao nikakve veze. Ovakve svoje izjave Nikolic je dao smatrajuci da ce one pomoci da Juznoafricka Republika izruci Gorana Bojovica za koga se tvrdilo da je uhapsen u toj drzavi. Nikolic tvrdi da su ga u policiji terali da tereti Ninica, Pajovica i Martinovskog, kao i da je cacanska policija od njega zatrazila da potvrdi da je prisustvovao telefonskom razgovoru izmedju Gorana Bojovica i Mika Velimirovica kada je Velimirovic prihvatio da s izvesnim Panicem finansira ubistvo Branka Drobnjaka.

Na pitanje predsednika Sudskog veca gde se nalazio u vreme ubistava Vujovica i Andjelica, Nikolic je izjavio da se ne moze tacno setiti, dok je u vreme ubistva Aleksica bio siguran da je bio u Beogradu u svom stanu. Za sva ova ubistva Nikolic je navodno cuo od Gorana Bojovica.

Branioci ostalih okrivljenih, ocigledno zateceni ovakvim obrtom, od Sudskog veca su zatrazili da im se omoguci kontakt s branjenicima o cemu ce Sudsko vece naknadno odluciti.

Iskaz Darka Nikolica cesto je izazivao burne reakcije iz publike u kojoj je sedela uglavnom rodbina ubijenih, pa je sudija Cvrkic bio prisiljen da cesto izrice usmene opomene publici. Zanimljiva je izjava Nikolica da iskaz Vladimira Ninica, koji ga direktno tereti, stavlja njemu na savest i da shvata da Ninic sigurno za takav iskaz ima dobrih razloga, s obzirom da se njih dvojica poznaju 20 godina.

A. Arsenijevic

Strah od osvete

Prvooptuzeni Darko Nikolic je izjavio da vise nece odgovarati ni na kakva pitanja, niti ce iznositi bilo kakve stavove u vezi optuznice jer, kako kaze, sve dok je Goran Bojovic na slobodi on i njegova porodica se ne mogu osecati sigurno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /