sreda, 10. jun 1998.

ODLUKA SAVETA ZA SPROVODJENJE MIROVNOG SPORAZUMA

U septembru konacni pregovori o sukcesiji

Pregovori ce trajati dve ili tri sedmice bez prekida pa ako se sukcesori ni tada ne dogovore, cela stvar ide na medjunarodnu arbitrazu

Luksemburg, Beta. - Savet za sprovodjenje mirovnih sporazuma juce je u Luksemburgu odlucio da se u septembru zakazu novi pregovori pet drzava bivse Jugoslavije o “celokupnim pitanjima sukcesije", a ako ni tad ne bude bilo sporazuma, o tome ce odluciti medjunarodna arbitraza. U zakljuccima Ministarskog zasedanja Saveta se “za zabrinutoscu konstatuje stalni izostanak napretka" u pregovorima o Nacrtu sporazuma koji je predlozio medjunarodni posrednik Ser Artur Vots i kaze da ce se o tome ponovo pregovarati krajem septembra.

Visoki predstavnik Karlos Vestendorp je novinarima izjavio da bi ti “konacni pregovori" trebalo da traju neprekidno dve, a verovatno i tri nedelje, i to u Briselu. “Problem je tezak, a moze se resiti samo kompromisom. Ako to ne bude slucaj, ici cemo na arbitrazu i medjunarodni tribunal ce o svemu odluciti, ukljucujuci podelu rezervi zlata u Bazelskoj banci", rekao je Vestendorp.

On je dodao da je “nerazumljivo zasto predsednik Milosevic ne prihvata kompromis o sukcesiji, jer su posebno njemu i te kako potrebna finansijska sredstva u gotovom, a to moze dobiti podelom zlatnih rezervi u Bazelu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /