sreda, 10. jun 1998.

PREMA PISANJU SKOPSKOG DNEVNIKA “VECER"

Veto za prijem SRJ u OEBS

Skoplje, Beta. - Makedonija ce najverovatnije biti primorana da iskoristi pravo na veto za prijem SRJ u clanstvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za koje se Beograd grcevito bori, jer zvanicni Beograd ima ignoratski stav po pitanju iscrtavanja medjudrzavne granicne linije, pise juce skopski dnevnik “Vecer".

Prema pisanju tog dnevnika koji se poziva na informacije u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova (MIP), razlog takvog stava Makedonije je saznanje diplomatije te zemlje da (predsednik SRJ Slobodan) Milosevic uopste ne razmislja o iscrtavanju granice s Makedonijom i pored pritiska medjunarodne zajednice. Milosevic je na Kritskom samitu obecao makedonskom predsedniku Kiri Gligorovu da ce se zauzeti za “ekspresno" resavanje tog problema, pise “Vecer".

List ocenjuje da su susreti ekspertskih timova dve drzave oko iscrtavanja medjudrzavne granice “prazni" pregovori koje diktira zvanicni Beograd da bi pred medjunarodnom zajednicom “odglumio" da radi na tome. “Svetu je sada sasvim jasno da jugoslovenske vlasti jos nemaju cvrstu politicku odluku o razgranicavanju sa suverenom Republikom Makedonijom", pise taj dnevnik.

MIP Makedonije je najavio juce jos jedan susret diplomatsko-ekspertske komisije dve zemlje koji ce biti odrzan od 10. do 12. juna u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /