sreda, 10. jun 1998.

RUSKI KREDIT ZA REMONTE U EPS

Nema struje na veresiju

“Upravni odbor Elektroprivrede Srbije je doneo odluku da se deo kredita, koji je Ruska Federacija odobrila SRJ, koristi za potrebe rudarskih i elektroenergetskih kapaciteta", kaze se u saopstenju Centra EPS za odnose s javnoscu sa jucerasnje sednice UO EPS, uz napomenu da je rec o kreditu od 70 miliona dolara.

“Naplata dospelih potrazivanja za isporucenu elektricnu energiju bitna je pretpostavka za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema i realizaciju programa remonta rudarskih i elektroenergetskih kapaciteta. Na taj nacin se stvaraju uslovi i da Elektroprivreda Srbije redovno izmiruje dospele obaveze, po osnovu poreza i doprinosa, kao i da redovno placa dobavljacima i vrsiocima usluga", zakljuceno je, takodje, na jucerasnjoj sednici UO EPS, kojom je predsedavao dr Dragan Kostic. Uz to, UO EPS je istakao i znacaj ugovora o poslovnoj saradnji JP EPS i Kompanije “Dunav", kojim je, posle nekoliko godina zastoja, reseno pitanje osiguranja imovine EPS.

Usvajajuci informaciju o ostvarivanju elektroenergetskog bilansa UO EPS je konstatovao da se nastavlja redovno snabdevanje svih kupaca elektricnom energijom, iako je u prvih pet meseci ove godine proizvedeno 15,64 milijardi kilovat casova, sto je za 1,3 odsto manje od planiranih kolicina, a 0,8 procenata manje od lanjske proizvodnje u istom periodu. Istovremeno je uglja proizvedeno za 5,7 odsto vise od plana. Tih 18 miliona tona uglja je 7,3 odsto vise od proizvodnje u periodu januar-maj 97. godine. Istovremeno, hidroelektrane su, zbog lose hidroloske situacije ove godine, proizvele 1,1 milijardu kWh manje nego lane.

Pad proizvodnje struje u hidroelektranama narocito je osetan u maju, tako da su termo kapaciteti, i pored remontnih radova na devet bokova, proizveli 21 odsto vise elektricne energije od bilansiranih kolicina, sto je za 37 procenata veca proizvodnja od lanjske u ovom mesecu. Istovremeno, potroseno je 2,33 milijarde kWh, sto je za 110 miliona kWh vise od bilansirane i za 170 miliona kWh premasuje potrosnju proslog maja, navodi se u saopstenju EPS.

J. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /