sreda, 10. jun 1998.

VUK DRASKOVIC, PREDSEDNIK SPO

Za Kosovo promeniti kurs drzavne politike

Treba uciniti sve da ne dodje do vojne intervencije i da nam ukinu sankcije, ali to ne mozemo tvrdeci da ce VJ poraziti NATO, vec se za Kosovo moramo boriti istinom, istakao je lider SPO

Beograd. - Srpski pokret obnove ce zatraziti od predsednika SRJ i predsednika Srbije da promene kurs nacionalne i drzavne politike koja vodi u katastrofu, jer se trenutno vodi jedna trapava, neodgovorna i inadzijska politika, u cijem sprovodjenju prednjace SRS i JUL, istakao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare predsednik SPO Vuk Draskovic.

Kosovo se moze odbraniti i sacuvati u granicama Srbije, ali je neophodno sto hitnije sastaviti drzavnu platformu za pregovore sa timom Ibrahima Rugove, smatra Draskovic i insistira da Srbija ponudi Albancima maksimalnu autonomiju u okviru Srbije, kao i ljudska, etnicka i kulturna prava po najvisim svetskim standardima.

- Treba vec jednom staviti tacku na opasne antidrzavne floskule SRS i JUL-a, koji tvrde da je sve vec reseno i precizirano sadasnjim Ustavom. Neophodno je formirati pregovaracki tim srpske strane od odgovornih i mudrih ljudi koje ce svet razumeti, kaze lider SPO i dodaje: "Ne ocekujmo da ce iko da razume argumente poluobrazovanih i histericnih clanova nase delegacije koja redovno odlazi na razgovore u Pristinu".

Draskovic smatra da najhitnije treba prihvatiti misiju Felipea Gonsalesa kao predstavnika Evropske unije i OEBS-a, jer na referendumu Srbija nije rekla "ne" prisustvu stranih posmatraca i OEBS-a.

- Treba otvoriti Kosovo. Neka dodju sve diplomate, predstavnici OEBS-a, UN i novinari svih svetskih medija, i neka se uvere da je na Kosovu posredi etnicko ciscenje ono malo preostalih Srba od strane albanskih terorista, kojima su se pridruzili i mudzahedini i "psi rata", istice predsednik SPO. Po recima Draskovica, nasa zemlja je zrtva agresije, a zbog toga sto brani sebe i svoje granice i suprotstavlja se velikoalbanskom terorizmu, kaznjena je novim sankcijama i preti joj se akcijama odmazde, sto po lideru SPO, predstavlja "pomracenje temeljnih principa UN, medjunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma".

- Sve treba uciniti da ne dodje do vojne intervencije i da nam se skinu sankcije, a to sigurno ne mozemo tvrdeci da ce nasa vojska poraziti NATO, vec se za Kosovo moramo boriti istinom, a ne da pod tepihom drzimo silinu cinjenica koje su na nasoj strani, istice Draskovic.

Po njegovim recima, Vojislav Seselj je vec najavio gubitak Kosova recima "da ako ne uspemo da sacuvamo Kosovo da ce u tom slucaju pasti vlada", a lider SPO je pre za obrnutu formulaciju, "da padne vlada, a da sacuvamo Kosovo".

J. Kosanic

Novi Vukov "recnik"

Nekoliko komentara predsednika SPO juce je izazvalo paznju novinara, a mozda i najavilo novi stil govora. Udruzivanje opozicije: "Sve tamo je moj do mojega, mislim svi su moji bivsi saradnici, koji su na ledjima SPO profitirali".

O SPS-u: "Ova stranka se nasla izmedju dva ekstrema, dva zla - SRS i JUL, koji su se ujedinili u bratstvo i jedinstvo, usli u bracnu zajednicu".

O rekonstrukciji savezne vlade: "Najvaznija je odbrana Kosova, a gde neka baba sedi i kakvu vunu ceslja, nije vazno".

O DPS CG: "SPO ima sest puta vise glasaca, nego DPS, pa ako je neko nekome potreban onda je SPO njima. Dok nam uvode sankcije oni se samo dernjaju oko pobede".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /