cetvrtak, 11. jun 1998.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA SOCIJALISTICKE PARTIJE SRBIJE

Milosevic precutao Crnu Goru i sankcije

Predsednik SRJ je, kako tvrdi za nas list funkcioner SPS, odrzao veoma optimisticki govor ostavljajuci clanove partije u ubedjenju da on ima resenja za izlazak iz trenutne situacije i sve zategnutijih odnosa sa medjunarodnom zajednicom

Beograd. - I pored najave da ce Glavni odobr Socijalisticke partije Srbije na sednici razmatrati najaktuelnija politicka zbivanja u zemlji, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic koji je predsedavao sednicom, nijednom nije pomenuo izbore u Crnoj Gori, odnose sa oficijalnim crnogorskim vlastima, niti obnavljanje sankcija od strane medjunarodne zajednice.

Predsednik Izvrsnog odbora Milomir Minic imao je uvodno izlaganje o Kosovu u kojem je uglavnom ponovio stavove SPS o odbijanju stranog mesanja u unutrasnje stvari Srbije, potrebu dijaloga sa kosovskim Albancima i upotrebu svih sredstava protiv albanskih terorista koji napadaju gradjane suverene republike. U diskusiju o Kosovu ukljucio se i sam predsednik Milosevic koji je, kako tvrdi za nas list funkcioner SPS, odrzao veoma optimistican govor ostavljajuci clanove partije u ubudjenju da on ima resenje za izlazak iz trenutne situacije i sve zategnutijih odnosa sa medjunarodnom zajednicom. Milosevic nije preterivao u pojasnjavanju aktivnosti koje vodjstva SRJ i Srbije vode kako bi se “oduprli pritiscima stranih mocnika". Predsednik je izrazio ubedjenje da ce agilnijom diplomatskom aktivnoscu nasa zemlja svima pojasniti da se na Kosovu bori protiv teroristickih organizacija.

ZAHTEV DJUKANOVICA

Premijersko i sedam ministarskih mesta?

Iako Crna Gora nije juce pominjanja u Milosevicevom govoru, funkcioner SPS tvrdi za nas list da se pre sednice medju clanstvom pominjao zahtev predsednika Crne Gore Mila Djukanovica, koji je u razgovoru nakon sednice Saveta odbrane rekao Milosevicu da Crnoj Gori u novoj Saveznoj vladi pripadaju mesto saveznog premijera i sedam mministarstava, koje bi izabrala crnogorska Skupstina.

Generalni sekretar SPS Gorica Gajevic i predsednik vlade Mirko Marjanovic takodje su imali zapazene govore, ali o funkcionisanju vladajuce koalicije i skorom usvajanju socijalnog programa za najugrozenije, tvrdi nas izvor, naglasavajuci da je na sednici pominjana i cena psenice i zita, kao i dugovi koje SRJ zbog gasa ima prema Rusiji.

Novinarima nezavisnih medija ni juce nije dozvoljen pristup u zgradi “Jugopetrola", dok su ekipe RTS i Tanjuga bile “privilegovane" i trocasovnu sednicu provele u holu pomenutog zdanja.

J. Kosanic

Seca kadrova sledeceg utorka

Jedna od najvaznijih odluka GO SPS koja je usvojena u okviru dokumenta i prosla poprilicno nezapazeno jeste najava skore rekonstrukcije ove partije. Gorica Gajevic je, govoreci o organizacionim problemima u SPS vec najavila da ce doci do smene kadrova (od opstinskih do clanova GO). Naime, Glavni odbor SPS je juce prebacio ingerencije na Izvrsni odbor stranke koji ce vec narednog utorka moci da odlucuje o smeni pojedinih kadrova bez prethodnog razgovora na Glavnom odboru.

Pojedini clanovi Glavnog odbora nakon sednice vec su spekulisali da ce uskoro biti smenjena sva cetiri potpredsednika (Jovanovic, Matkovic, Lilic i Vucelic) jer imaju visak funkcija. U opticaju je medjutim bila i prica da ce se od svoje funkcije uskoro oprostiti i generalni sekretar Gorica Gajevic, kao i da bi mogao biti promenjen portparol partije Ivica Dacic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /