cetvrtak, 11. jun 1998.

MAJLS JUCE U PRISTINI ODVOJENO RAZGOVARAO SA RUGOVOM I ODALOVICEM

Najvaznije da se dijalog nastavi

Pristina, Beta. - Sef americke diplomatske misije u SR Jugoslaviji Ricard Majls je u Pristini odvojeno razgovarao sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom i nacelnikom Kosovskog okruga Veljkom Odalovicem. Kako je saopstio Kosovski informativni centar (KIC), blizak Rugovinom Demokratskom savezu Kosova, Majls i Rugova su razgovarali o “situaciji na Kosovu i o mogucnostima politickog delovanja s ciljem sprecavanja dalje eskalacije napada srpskih snaga na Kosovu". U saopstenju KIC-a dodaje se da je Majls preneo Rugovi utiske iz prekjucerasnje posete Decanima i Djakovici.

Pokrajinski Sekretarijat za informacije saopstio je da je nacelnik Kosovskog okruga Veljko Odalovic razgovarao sa Majlsom, prvim sekretarom ambasade SAD u SRJ Nikolasom Hilom i direktorom Americkog informativnog centra u Pristini Ricardom Hakabijem. U razgovoru je razmatrana aktuelna situacija na Kosovu i ocenjeno da je sada najvaznije da se zapoceti srpsko-albanski dijalog nastavi, kaze se u saopstenju Sekretarijata. Navodi se da je Odalovic posebno istakao da medjunarodna zajednica treba da izvrsi uticaj na albanske politicke lidere da se odreknu ideje o nezavisnom Kosovu, da osude terorizam i da nastave zapocete razgovore bez ikakvih uslovljavanja. “Odalovic je izrazio bojazan da najnovije ekonomske sankcije koje je medjunarodna zajednica uvela prema jednoj federalnoj jedinici (Srbiji) mogu da povecaju napetost i prodube sukobe", dodaje se u saopstenju.

NA POZIV BRITANSKE VLADE

Rugova otputovao u London

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova juce je otputovao u London, na poziv britanske vlade, saopstio je Kosovski informativni centar, blizak Demokratskom savezu Kosova ciji je Rugova predsednik. Najavljeno je da ce se Rugova u Londonu sastati sa sefom britanske diplomatije Robinom Kukom i drugim visokim zvanicnicima.

U Londonu se sutra odrzava ministarski sastanak Kontakt grupe, na kome ce biti razmatrana situacija na Kosovu. Ocekuje se da ce, nakon Velike Britanije, Rugova posetiti Francusku i jos neke evropske zemlje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /