cetvrtak, 11. jun 1998.

DVADESETAK HILJADA KOSOVSKIH ALBANACA JUCE DEMONSTRIRALO U PRISTINI

Trazi se intervencija NATO

Jugoslovenska ambasada uputila protest makedonskim vlastima zbog jucerasnjeg mitinga Albanaca u Skoplju

Akademska razmena argumenata: Dvojica
Srba tuku se sa jednim Albancem
(desno u beloj kosulji) juce pred
Univerzitetom u Pristini
Foto: FoNet

Pristina, Beta. - Dvadesetak hiljada kosovskih Albanaca protestovalo je juce u glavnoj ulici u Pristini, zahtevajuci dolazak snaga NATO na Kosovo, a ne na granice Albanije i Makedonije sa Kosovom. Na jucerasnjem, 60. protestu, koji je trajao pola sata, nosene su albanske, americke i zastave EU, kao i brojni transparenti na albanskom i engleskom jeziku. I ovaj protest odrzan je pod motom "Kosovo - najveci zatvor na svetu".

Vecina parola sadrzi poziv Severnoatlantskom paktu da, kako se navodi, "spasi albanski narod Kosova od srpskog terora i nasilja". Demonstracije su protekle bez incidenata, a policijske snage nisu bile vidljive na ulicama. Vise hiljada Albanaca demonstriralo je juce u Skoplju, Tirani, Briselu i drugim gradovima Evrope, trazeci intervenciju NATO na Kosovu.

Ambasada SR Jugoslavije u Makedoniji izrazila je protest makedonskim vlastima zbog protestnog skupa Albanaca u Skoplju.

U saopstenju jugoslovenske ambasade u Makedoniji, jucerasnji miting u Skoplju se ocenjuje kao "nastavak mesanja politickih faktora Makedonije u unutrasnje poslove Srbije i SR Jugoslavije i podrske terorizmu na Kosovu i Metohiji". Ambasada SRJ u Skoplju je saopstila da taj miting smatra i kao "nicim osnovan poziv stranim vojnim trupama da dodju na teritoriju suverene SRJ".

U saopstenju jugoslovenske ambasade u Makedoniji navodi se da se na celu jucerasnjeg skupa nalazio i potpredsednik vlade Makedonije Naser Ziberi i postavlja pitanje "u cije ime i u cijem interesu je on predvodio taj skup". Ambasada SRJ izrazila je ocekivanje da ce se nadlezni drzavni organi Makedonije pridrzavati principa i normi iz medjunarodnih i bilateralnih odnosa sa SRJ i da ce tim i drugim faktorima "onemoguciti antijugoslovensko delovanje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /