cetvrtak, 11. jun 1998.

Ko ce koga

Vise ne morate da se sekirate sto niste clan Vrhovnog saveta odbrane. Sednice tog tela od juce su sigurno manje zabavne i prijatne i od razgovora izmedju Milosevica i Rugove. Mozda je bilo nekih pokusaja kiselog humora, ali verujem da su Milosevic i Djukanovic tokom duge i napete jucerasnje seanse uglavnom jedan drugom u sebi uzimali meru za sanduk.

Milosevic se sad svakako daleko bolje i sigurnije oseca u Seseljevom drustvu, iako zna da mu i ovaj uzima meru. Seselj i Djukanovic su danas dve domnantne figure, dve zvezde u usponu, simboli i nosioci dve suprotne, apsolutno nespojive verzije buducnosti. Obojica su izdanci Miloseviceve varvarske revolucije, samo jedan kao protivnik, a drugi kao nastavljac koji bi da prevazidje i zaseni rodonacelnika.

Svi ostali akteri su pretezno ili potpuno nevazni. Cini mi se da Milosevicu ne odgovara ovakav trougao u drzavi koja je jos pomalo zajednicka. On je bio planirao da se osloni na Seselja koliko mora, a da mu stalno preti Vukom Draskovicem kao zamenom, sto je dovelo do pojacanog rivalstva izmedju ove dvojice. Seselj se prilepio uz Milosevica, salje ljubavne izjave gospodji Markovic i odgurkuje Draskovica koji nasrce i trazi neku pukotinu u njihovom savezu.

Medjutim, stvari se razvijaju nepovoljno po klupu za rezerve. Seselj, naime, tacnije od Draskovica pogadja najmracnije zelje i potrebe dvora. SPO, na primer, nikako nije mogao predvoditi hajku protiv Univerziteta, ili nezavisnih medija. Osim toga, Darskovicu nije pomoglo ni nudjenje usluga u tumacenju Zapadu srpske pozicije oko Kosova. Milosevic ne zeli takvu pomoc i smatra da sa Zapadom treba licno da pregovara, a svaka cast Draskovicevom svetskom maniru i diplomatskom daru.

Milosevic je uvek voleo da se svetu predstavi kao umereni vodja nekog divljeg plemena, pa su mu bili potrebni egzemplari tipa Karadzica i Seselja, koje bi on, navodno, obuzdavao. Nezgodno je jedino sto je Seselj toliko narastao, da mu uskoro svasta moze pasti na um. A ispekao je zanat segrtujuci kod samog djavola, pa bi bio u stanju da se nagodi cak i s Djukanovicem, ako bi mu to pomoglo da Milosevicu vidi ledja. Eto o kakvim sve nemogucim kombinacijama i zapletima mora da brine tiranin koji oseca da mu istice rok.

Stojan Cerovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /