cetvrtak, 11. jun 1998.

BRITANSKI DRZAVNI SEKRETAR TONI LOJD U BEOGRADU

Beogradski model nema buducnost

- Ne postoji resenje na Kosovu ni za “Oslobodilacku vojsku Kosova" ni za Vladu u Beogradu, rekao je na sinocnoj konferenciji za novinare britanski drzavni sekretar Toni Lojd, nakon susreta sa Zivadinom Jovanovicem i Nikolom Sainovicem. Lojd je rekao da je predao licnu poruku britanskog premijera rukovodstvu Jugoslavije. Poruka ostatka sveta obema stranama je da odstupe od nasilja jer “svet ne moze mirno da posmatra kako Kosovo i Jugoslavija postaju mesto sukoba koje preti citavom reginu", rekao je Lojd.

Britanija, kao i Evropska unija, smatra da postoji pregovaracko resenje za Kosovo u okviru Jugoslavije. “To trazi kompromise na svim stranama", rekao je Lojd i pozvao obe strane da tome pristupe. Velika Britanija je zatrazila od Saveta bezbednosti UN da razmotri mogucnosti da se stanje na Kosovu oceni u skladu s glavom VII Povelje i oceni kao “pretnja miru".

- Velika Britanija i Evropska unija nemaju nikakve animozitete prema Jugoslaviji. Osecamo je kao deo Evrope. Crnogorski model je pravi model koji ima buducnost, rekao je Lojd, najavljujuci svoj put u Podgoricu, dok “hromi model u Beogradu ne nudi nikakvu buducnost". Ministri Evropske unije ce svojski podrzati reforme u Crnoj Gori, dodao je Lojd, isticuci da “Jugoslavija ima izbor", a to je “demokratizacija, privredne reforme, reforme medija", sto ce Evropa takodje da podrzi.

Lojd je ocenio da je razgovor bio “formalan" kao sto je i predaja poruke bila formalna. Pred put u Pristinu i Podgoricu Toni Lojd je jos naglasio da su svi zabrinuti nasiljem na Kosovu, unistavanjem i razaranjem kuca, kao i migracijama ljudi. “Oko 50.000 ljudi je napustilo svoje domove, a oko 15.000 je izbeglo u druge zemlje", kaze Lojd.

D. Bisenic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /