cetvrtak, 11. jun 1998.

SKUPSTINA BEOBANKE OVLASTILA PREDSEDNIKA ZLATANA PERUCICA DA PRODAJE POTRAZIVANJA SA DISKONTOM

Osniva se Beogradska banka - Beobanka

Ovo nije posao za jedan dan i zbog toga je potrebno insistirati na paralelnom procesu restrukturiranja i integracije iz koje treba da izadje banka koja ce biti bolja od postojecih, objasnio Perucic

Predlog Zlatana Perucica, predsednika Beobanke a.d. da se od Beogradske banke i Beobanke formira nova banka jednoglasno je usvojen na jucerasnjoj sednici Skupstine Beobanke. Ova banka, koja bi poslovala pod imenom Beogradska banka - Beobanka, imala bi jedan bilans, jedan racun i jedan menadzment.

"Uveren sam da je takva integracija, a ne preuzimanje jedne od strane druge banke, u interesu akcionara obe banke. Nova banka bi, prema svim procenama i do sada poznatim iskustvima, bila efikasnija od njenih prethodnika. Beogradska banka i Beobanka su komplementarne banke jer prva nema sopstvenu mrezu i poslovanje sa stanovnistvom, a druga ima oko 120 ekspozitura na teritoriji cele zemlje. Ovom integracijom bi se stvorila jedna jugoslovenska banka koja bi svojim razmerama i efikasnoscu ne samo bila relevantna za evropske i svetske partnere vec bi posle radikalnog rekonstruktuiranja portfolia bila interesantna i za inostrane strateske investitore. Ovo nije posao za jedan dan i zbog toga je potrebno insitirati na paralelnom procesu rekonstruktuiranja i integracije iz koga treba da izadje banka koja je bolja po bilansima i operativno efikasnija od postojecih banaka", rekao je Perucic obrazlazuci ovu inicijativu. On je naglasio da ce Saveznoj vladi biti upucena inicijativa da sto pre zapocene proces rekonstrukcije bankarskog sistema kako bi se naslo resenje za rizicne plasmane obe banke, dinarsku stednju i obeveze prema inostranstvu.

Hoce-nece sa Borkom Vucic

Na pitanje novinara o razlozima integracije Beogradske banke i Beobanke posle izricitog odbijanja Beobanke da se ukljuci u Beogradsku bankarsku grupaciju Zlatan Perucic je odgovorio da Beobanka nije imala nikakav interes da se ukljucuje u ovu grupaciju.

"Bankama koje je okupljala Beogradska banka zajednicko je bilo samo devizno poslovanje, a Beobanka zarad toga nije mogla da se odrice svog velikog ovlascenja i razvijenih poslovnih odnosa sa inostranim finansijskim institucijama", rekao je Perucic, dodajuci da je on inicijativu o integraciji ove dve banke pokrenuo pre godinu dana, ali tek sada je ona prihvacena i u Beogradskoj banci. Posao oko integracije, prema njegovoj proceni, trajace sest do sedam meseci i jos nije razgovarao o tome ko ce biti na celu nove banke ni gde ce biti njeno sediste.

Akcionari Beobanke juce su saglasili da se u saradnji sa Investbankom Saveznoj vladi prosledi predlog da razmotri koncept rekonstrukcije bankarskog sektora i u ukviru tog koncepta pokrene postupak za osnivanje Banke za rekonstrukciju. Ta banka bi, kako je protumacio Perucic, sporazumno od banaka preuzimala nenaplative plasmane, predlagala resenja za oporavak duznika i kontrolisala njihovo rekonstruiranje. U pocetku bi drzava bila dominantan vlasnik ove banke, a njen kapacitet bi se povecavao sa poboljsanjem opste privredne situacije. Sadasnja Agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka mogla bi se ugraditi u novu banku.

Za uspesno poslovanje privrede i banaka, smatra Perucic, neophodno je ponovo razmotriti mogucnost da se predje na politiku fleksibilnog kursa. "Prelaskom na ovaj kurs ne bi bilo razloga za duboku devalvaciju kao sto je to bio slucaj sa poslednjom devalvacijom ciji su inflatorni efekti vrlo snazni", istakao je Perucic uz napomenu da bi priliv stranog kapitala ne samo stabilizovao kretanje kursa vec i uticao na sudbinu jugoslovenske privrede, a on u velikoj meri zavisi od politicke situacije u zemlji.

M.Vukovic

Dugovi na diskont

Akcionari Beobanke usvojili su juce odluku kojom se ovlascuje predsednik banke da "analizira finansijska trzista u zemlji i inostranstvu u cilju pronalazenja i kontaktiranja zainteresovanih lica za kupovinu potrazivanja Beobanke uz eventulani diskont do 30 odsto u zavisnosti od stepena rizicnosti plasmana".

Potrazivanja od Robnih kuca "Beograd" nece, prema recima Zlatana Perucica, biti ponudjena na sekundarnom trzistu sve dok se ne izabere odgovarajuci koncept sanacije ovog preduzeca. Beobanka potrazuje 900 miliona dinara od "Robnih kuca" i vec pet godina nisu izmirivane ni redovne ni zatezne kamate. "Ako ovo preduzece ili bilo koji drugi duznik Beobanke ne preduzmu odlucne mere u pravcu poslovne rehabilitacije i finansijske konsolidacije Beobanka ce morati sama da inicira takve korake. Nije nam zelja da proizvodimo traktore ni da prodajemo tekstil, to i ne znamo da radimo, ali imovinu nasih akcionara i deponenata koju smo pozajmili takvim preduzecima nameravamo da sacuvamo i neokrnjenu vratimo njihovim vlasnicima", rekao je juce Perucic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /